Ekonomist

47

(Све ове чињенице, горе наведене, мислим, да ми дају право, да могу слободно констатовати, да је Краљевина СХС и у питању смањења увозних царина на неопходно потребну робу, као иу питању аболиције других тешкоћа, извозне царине итд. у међународној трговини — и поред свих огромних неприлика, које су јој на путу стајале, као држави у великом светском рату тешко погођеној, — показала похвалне напоре и релативно врло повољне резултате. Несумњиво је, да Краљевина СХС иде систематски и ако можда нешто споро, све ближе режиму слободне трговине.

Али да би Конференцији показали наше, искрене тежње, да на томе путу хоћемо и да истрајемо. ја изјављујем, у име делегације Краљевине СХС:

Да је Краљевина СХС готова и даље ићи у правцу све већих олакшица у међународној трговини, и да је готова заузети благонаклон став према свима оним царинским обавезама и респективним клаузулама и формулама, које сеу резолуцији Конференције напомињу, али под условом :

да оне не иду против битних економских интереса Краљевине СХС.;

да се могу помирити са фискалним интересима њеним;

да носе на себи карактер генералне примене тј. да се примењују у свима или у највећем делу европских држава; у сваком пак случају у државама источне и северне Европе и на свршетку:

да се крећу увек на бази реципроцитета и бази међународне једнакости и правде.

Др. Велизар Јанковић.

Државна угледна пољопривредна добра

Законом од 1922. год. претворена су сва дотадашња пољопривредна добра и економије, која су била под управом Министарства Пољопривреде и Вода у Државна угледна пољо-