Ekonomist

54

вршинама додати и површине шума од 706 хектара. Ово би укупно изнело 2402 хектара. Ово опет значи, да на простор од 4.356 хектара долази тек једно свињче. Слично овоме стоји и код крава. На простор од 13.49 хектара ораница ливада и пашњака долази тек по једна крава. Ово се не може сматрати као здрав однос за рентабилно газдовање. И ако баш са те тачке гледишта размотримо поједина добра добићемо овај однос:

крава свиња на на Добричево 20,67 хектара 10,5 хектара Косанчић 17:65 о Оли П. Мркоњић 1665, ОН Божјаковина 6.73 = 3,4 „

Као што се види код свиња Косанчић стоји најбоље а код крава Божјаковина. Добричево губи сваки резон. Ми разумемо, да изолованост Косанчића много омета стварање повољнијег односа код крава али ипак сматрамо да би била грешка остати при оваквом односу.

Ако се размотре пројектовани буџети, налази се да ово стање стоји у потпуној хармонији са пројектованим приходима. Не тврдимо, да су то једини разлози али се у овоме огледа начин управљања и схватање појединих момената у газдовању, који морају имати реперкусију на крајњи резултат.

O овцама се нема шта рећи у угледним добрима ове врсте. Што их је мање, у толико боље. И овде је бројно стање жива слика управљања. Божјаковина их нема, Косанчић само 20 брава али Добричево их има 165, дакле управо онако као и пројектовани буџети, очигледно погрешно.

Држање извесног броја живине је свакако опортуно али за ова добра нема никакав иоле већи значај. Оно на крајњи резултат не може утицати.

Да расмотримо пројекте буџета:

Добричево тражи за трошкове око управљања 196. 000 дин, за укупну површину од 1189 хектара и свима инсталацијама, за економске т.ј. праве продуктивне трошкове 432. 000 дин. и 1,008,911 дин. личних расхода. Ово значи да на један. хектар тражи: