Ekonomist

470

вредне радиности, чије су функције у јачој мери но код других привредних грана корисне не само по дотичне предузимаче, већ и по цео државни организам, — и с обзиром на ово последње сасвим је на своме месту, да се оно потпомаже из општих (државних) средстава. Ово потпомагања из општих средстава потребно је у толико више, што бродарство није увек рентабилно занимање, те би, у оскудици помоћи из општих средстава, ова општа потреба била посве непотпуно задовољена, — јер се од појединаца не може захтевати, да они из својих средстава задовољавају опште потребе.

У вези с овим мотивима и правни титулус за премије сасвим је различан од онога за субвенције: субвенције се дају као накнада за услуге, и то путем уговора; премије се дају јер бродарство задовољава једну општу потр0у и стога се увек заснивају на закону.

Као и субвенције и премије могу бити разноврсне, али се и оне дају свести на два основна типа, на име:

а) Премирање бродоградилишта, т. ј. изградње бродова.

6) Премирање пловидбе.“)

Премирање бродоградилишта врши се на тај начин, што се за сваки брод, изграђен у домаћим бродоградилиштима, а који испуњава услове прописане Законом (услови се односе на минималну тонажу), даје извесна премија. Премија се даје према товарној запремини брода.

Уз премије за бродско тело, постоје, овде-онде, и премије за машине, као и делимична реституција царине за употребљене сировине и материјал, ако се ови увозе са стране. Да споменемо, најзад, да се при премирању често пута повлачи разлика између пароброда и једрилица.

Премирање пловидбе врши се на тај начин, што се сопственицима бродова исплаћује награда (премија) за учињена путовања, т.ј. за препловљене километре (морске миље.)

Величина премије одређује се према броју препловљених миља, гри чему се врло често повлачи разлика: да ли је брод био са пуним товаром или само делимично натоварен, и да ли је вршен увоз ила извоз робе.“)

!) Постоји још ми премирање домаћег рибарства, али ово је једно засебно питање, те га овде не излажемо. у

а) Раније је узимат у обзир при одређивању премије и број момчади (послуге); данас се о томе не води рачуна.