Ekonomist

69

-

сивни посао банчин (емисија новчаница) показује следеће стање. На дан 31 децембра било је у оптипају Јан у милионима динара :

1999 5.039,8

1928: 7 579072

1925 _ 6,001,5

4995 6.062,6 =

1996 5.811,8

Као што се види, две претходне године циркулација је пре-

лавила суму од шест милијарди, а прошле године је знатно мања. Она се у септембру и октобру приближавала нуној шестој милиарди, али је никад није прешла. За последњих осам дана месеца децембра повећала се циркулација са 165 милиона. Главни разлог смањеном оптицају треба тражити у опадању дуга државног за откуп девиза. Докле, је крајем 1925: салдо равних рачуна —- где се књижи ова операција — (на страни ЕЈ износио 754,8 милиона, дотле се крајем 1926. смањује на 274. милиона.

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ

Gustav Cassel, Fundamental thoughis in economies. London. 1925

Тешкоће, које су настале око спровођења Версајског и других уговора о миру, пружиле су јасан доказ, да се приликом склапања ових уговора није водило довољно рачуна о привредним законима. Питање репарација у натури и питање транжера озбиљно су узети у претрес тек доцније на конференцијама у Брислу пи у Лондону уз учешће најбољих стручњака.

Смела а и увек прецизна излагања члана ових о конференција шведског професора народне економије на универзитету у Штокхолму Густава Касела привукла су овом приликом нарочиту пажњу његовим теоријама. Г. Касел објавио је своје »Основе елементарне теорије цена« још у 1899 години, а његово дело: »Природа интереса на капитал датира из 1903 године. Како то, да су ова дела привукла свеопћу пажњу и придобила светски глас њиховом писцу тек сада, после 20 година 7

Узроци овако задоцнелог признања леже у томе, што је г. Касел био новатор, и класично-ортодоксна школа економије поклонила је његовим теоријама дужну пажњу тек тада, када је г. Касел имао ретко задовољество, да се у потврду својих теорија може позвати на стваран развој привредно-финансијских прилика у послератно доба, као и у току рата. Он је то урадио у својој књизи »Теорија. социјалне економије у 1928 години.

Због необичног интересовања, које је ова књига изазвала у стручним круговима, Универзитет у Лондону позвао је г. Касела, да популаризира основне своје идеје слушаоцима тога Универзитета у једној серији од 4 предавања. Ова предавања, одржана лети 1925 године, сада су објављени под горе наведеним насловом.