Ekonomist

201

код централних новчаних завода, евентуално и код Државне Хипотекарне Банке, Поштанске Штедионице, а можда и саме Народне Банке. При служењу меницом биће и код земљорадника, као и код других привредних редова овда-онда и незнања и злоупотреба ; погрешно прављених комбинација, услед којих бе наступити штете, па чак и пропасти појединих привредних егзистенција. Али ћеу много већој мери, у маси, земљорадници моћи наћи у меници једно изванредно погодно оруђе ва јевтинији и солиднији кредит, који је њима неопходно потребан и у потрошачке и у произвођачке сврхе.

Зато ми одлучно стајемо на гледиште, да у будућем нашем законодавству треба сељаку дати потпуну пасивну меничну способност.

И ако 5 88 пројекта новог меничног закона за целу нашу државу, чији би први став имао да гласи:

»У меничну обавезу може ступити свако лице у колико се може обавезати према прописима Грађанског или Трговачког Законика«, буде усвојен и озакоњен, ми ћемо то са економског и социално-политичког гледишта најискреније поздравити. ЧЛАНЦИ

Samoupravne financije

Državnim financijama posvećujemo danas daleko veću pažnju nego Što je io bio slučaj prije rata. Porezni teretbi kao posljedica raknih i poratnih nedaća, terete danas privredu svijeta u daleko većoj mjeri nego što je bio slučaj prije rata, tako da dobar dio današnjih nevolja, zastoja ı kriza imamo pripisati prevelikim poreznim teretima. Nu nisu sami državni porezi koji terete domašnju privredu nego moramo uzeti u obzir i poreze samouprava. Ako želimo tačno izračunati koliko poreza odpada na pojedinog stanovnika i ako hoćemo usporediti porezne terete pojedinih država onda je apsolutno potrebilo uzeti u obzir i terete samouprava, bile to općine, srezovi, oblasti, provincije ili formacije Još višeg karaktera.