Ekonomist

573културе хмеља леже на другим местима. То ће будућност најбоље покавати. Ми се за сада уздржавамо од даљих прецизирања. Али кад је култура хмеља дала овакве резултате ту где је, она ће морати дати још много боље тамо, где баш треба да је, баш с обвиром на квалитет и квантитет.

Све изложене чињенице говоре, да је култура хмеља код нас и здрава и корисна појава не само за садашњост већ и будућност. Када би квалитет нашега хмеља био лош, ми бисмо се морали поравмислити. Али према многобројним податцима и раније изнетим чињеницама он у садашњости већ стоји близу чувеног ческог хмеља. У будућности он може бити раван њему па га чак евентуално и превавићи. Ово стоји у нашој руди. Под једнаким условима каквоће ако ништа друго ми ћемо тући своје конкуренте јевтинијом радном снагом, т.ј. радна снага нашег пољопривредника просечно ће бити ипак боље плаћена кроз хмељ него ли кров цереалије. Код нас је махом произвођач и лиферант радне снаге, те већином отпадају улагања готовине у ту сврху. Уложена пак радна снага исплаћује се кров увећану зараду, како се она у народу схвата, више него ли код многих других кулрура. i

Унапређење ове привредне делатности зависи од организације продаје и проивводње. Потребно је организовати проиввођаче у задруге и спровести најрационалније задружно сушење а задруге у једну централу за сортирање и продају. На овај начин ће наш хмељ излазити под нашим именом на светско тржиште, те нам се неће догодити као некада са сувим шљивама. Према извесним податцима се већ таква трговина води. Наш хмељ се купује и увози у Ческу. Тамо се меша са ческим и продаје под именом ческог хмеља. Ово је најбољи даљи доказ о његовој вредности.

У производњи треба расчистити питање сората и крајева најбоље квалитативне и квантитативне производње. Према Арсићу равни терени преко Савеи Дунава су засађени ческим хмељом и ако чески трговци стављају приговоре, да би то био голдинг. Писац се слаже са г. Арсићем у колико је сам имао прилике да разматра тај пречански хмељ (са напоменом, да су у јаком степену и неодређене мешавине). Он по свему судећи води порекло од аушевског хмеља. или његов одгајени варијетет семшерски. Напомињемо, да у самом дацу и околини :. Постенберг—Проћивни на једној и ка Комотави и Карлебаду на другој,ка Прагу на трећој страни готово и нема више правог,