Ekonomist

436

су локални путави у примерном реду само због кулука. Тај начин не захтева одједном великих трошкова, него дејствују постепено, методично п сигурно, Постоје такве сезоне, таквих времена у години, када становништво има слободна и кола и реденике: па ако се они у то време упуте, макар и на кратко време само на неколико дана за поправку локалних путева, онда би се могли добити задивљавајући резултати.

4. Независно од тих редовних мера, не можемо ћутке да пређемо преко малог прихода наше земљорадње.

Наравно тај се приход не може одмах повећати, већ само постепено. Али ипак потребно је признати, да је то питање основно у целом плану за уклањање економске кризе не само села већ целе државе.

Потребно је признати да су кредити одређени по буџету за Ра трен претерано мали.

(ООбласне управе морају такође помоћи у том основном послу целокупне земаљске привреде.

Сељак и земљорадник сачињавају главни основ наше државе и нашег народног газдинства. Индустрија има своје задатке и своје заслуге. Без индустрије такође не може држава да егзистира. Али је немогуће негирати чињенице и затварати очи пред тиме да наше народно газдинство сада живи од земљорадње, Благостање села је и благостање индустрије, града и државе. И наша економска криза проћи ће тек онда када прође криза пољопривредника. Другог пзлази не може бити.

А. Еропкин

Стање Народне Банке

И ако се много раније знало, на каквој ће се бази извести реформа закона и статута Народне Банке, ипак се није осетио велики утицај на курс акција, — Напротив, после збора тражња је слабија и курс је пао на 6820 (понуда). Таква је, уосталом, ситуација уопште на тржишту ефеката. Не траже се акције и курс је слабији.

Метална подлога Народне Банке стално се топи. Пре три месеца (крајем априла о. г.) било је укупно девиза и метала 370,2 милиона, а на дан 22 јула свега 353,2 милиона.

Зајмови на менице нешто су се повећали. И ако је прошао рок за отплату сезонских кредита, већина је дужника пролонгирала и сада се већ улази у јаку житарску бану Укупна сума издатих зајмова по есковту и ломбарду i износила је 1,576,4 милиона динара.

Остале су позиције без великог значаја, Једино се циркулација новчаница знатно смањила: 5.159,7 милиона на дан 22. јула 0. 7.