Ekonomist

422

Dok su ovi naši argumenti naišli kod pretežne većime Komitela na mnogo razumevanje i dobre volje, dotle smo morali da doživimo tu, blago rečeno, neprijatnost da smo apostrofirani kao država koja ni danas danji nije ratifikovala Medjunarodnu konvenciju za uprošćavanje carimskih formalnosti od S. 1923. а Који јеч poslednje vreme 1 Тигака sprovela kroz skupštinu.

Sjedinjene Države Severne Amerike zastupala je malena deЈебастја еКопопиаја, Која се сбтегтисја па гагјасапја о Капета, тастопаћтасји 1! о Кироупој тест Маја, а Која је па рпбоуог о preteranoj carinskoj zaštiti Ujed. Država veoma slabo reagirala.

Radnički su se delegati bavili pitanjem proizvodnje i potrošnje, a jedan njihov predstavnik stavio je predloS o zemljoradničkom kreditu na medjunarodnoj osnovi. Oni su osim losa skupa sa predstavnikom Medjunarodnog Birca Rada upozoravali Komilet ma nadležnost Biroa u izvesnim pitanjima, kao što je upotreba strane radne snage i t, sl,

Zaključak koji bi iz rada Kopzultativnos Komiteta mogli najzad i za nas da izvedemo odnosi se pre na konačan pretres carinske zaštite za našu proizvodnju i na konačno utvrdjivanje уsine carleških stavova za sve maše proizvode, sve to дЧабобте sporazumno sa našim privrednim orgamizacijama, lako utvrdjemi stavovi imali bi se svesti u tarifa koja bi po podeli i po strukturi odgovarala okviru carmske nomenklature i klasilikaciji robe koje Ekonomski komitet skupa sa stručnim odborom i konferencijom bude usvojio. Dalje bi morali najzad геогбашхоуан 1 зјауш па najširu osnovu sve grane maše stalislike i obratiti naročitu pažnju uspostavljanju raznih index-brojeva koji bi bili uporedljivi sa onim ostalih država, da bi mosli da kontroličemo slične podatke koje druge države sastavljaju i šire o nama, te dostavljaju D.N., a koje često imaju providnu nameru da nas prikažu u što Sorem idu... Kako je rad Ekonomskog Komiteta od naročite važnosti po razvitak svetske privrede, potrebno je da smo u stalnoj vezi sa ovim Komitetom i to ne samo u pogledu informacija o nješovom radu, već i u pogledu stalnog informisanja o nama, što bi samo onda bilo moguće, ako bi se u Ministarstvu Inosiranih Dela organizovalo odelenje, koje bi sistematskim načinom prikupljalo i obradjiуајо Како one podatke koje dobijamo iz Ženeve tako i one koje imamo Ženevi da dostavljamo, a koje bi odeljenje za ovaj rad mosilo punu odgovornosti; jer sve da nam i uspe vremenom da dobijemo mesto redovnog člana u Ekonomskom komitetu, taj člam bez saradnje sa Ministarstvom Inostranih Dela odmosno sa njegovim odsekom koji bezprekorno funkcioniše, neće moći polpuno da odgovara svojoj dužrosti i nikako neće moći da koristi državi u onoj meri u kojoj to danas već čine pojedini članovi ovogS komiteta.

Đoka Ćurčin.