Ekonomist

429

да се почне са давно очекиваним операцијама дешаљског крекродита издавајући у шом циљу заложнице.

Ја говорим о меничној презадужености сељака. По приближним прорачунима наших економиста та задуженост износи 3 милиарде дин. О томе је говорио и онај сељак на конгресу у Јагодини чији програм ја сада разрађујем. Много се писало и говорило о том меничном дугу сељака од 3 милијарде; он је чак служио као изборна платформа за последње изборе за Народну Скупштину, Товорило се и о мораторијуму тих меница и о државној помоћи за село, ит, д.

Ја предлажем најпрактичнији начин за ликвидирање шог згпенашког меничног дуга сељака и то: конверзију истог у заложнице Хипошекарне Банке.

Да се понуди свима, који имају те менице, да их о одређеном року промене за заложнице Хипотекарне Бапке, наравно ако на то пристане сам дужник, Менице које се на време не поднесу губе снагу, Није тешко израдити детаље те кредитне операције: разуме се да тај зајам не може да буде дугорочан, пошто сама сума дуга сразмерно није велика, она је тешка за становништво не због величине основног дуга, већ због величине камате, Али пошто је у свакој културној држави забрањено законом узимање прекомерне зеленашке камате, стога ће бити потпуно правично и природно да се та камата одреди до обичних 8—10%, годишње са обзиром на камату других држ. папира. Остало је по обичном плану исплате позајмица. Хипотекарне Банке т, ј. 14%/, уз исплату за 12 година, а са допуштењем да се и пре рока изврши исплата,

Нарочито препоручујем да се употреби тај начин ликвидације меничног сељачког дуга, јер поред питања о ликвидацији зеленашких меница, што је већ само по себи велика срећа, међу становништвом у целој земљи почеће да циркулишу заложнице Хипотекарне Банке које ће доспети и до берзе као што је био случај и са рентом ратне штете, па ће то постати најомиљенији државни папир код берзијанаца и банака.

Сељак се у будуће за својим кредитом неће обратити зеленашима, већ Хипотекарној Банци. А у исто време солидни државни папир осигуран залогом земље са сигурном каматом, мора да заузме одговарајуће место у берзанском промету.

Заложнипе хипотекарних банака имају огромну будућност и најшире перспективе, ако се само становништво навикне на њих и ако оне продру у берзански промет, јер је то папир најсигурнији, обезбеђен хипотеком, и потпуно независан од стране пијаце, Можемо лако да замислимо колики се хоризонат отвара пред очима сеоског становника захваљујући хипотекарном кредиту: после те принудне операције око ликвидације меничних зеленашких дугова, други корак би требао да буде развијање средњерочног мелиорационог кредита, за побољшање сеоског газдинства; а затим и дугорочних кредита, везаних са