Ekonomist

499

рима и економским политичарима, који треба из првих неколико речи да виде с ким имају посла. Он не може да буде лаик ида не зна најновије ствари; мора да прати стручну литературу нашу и страну, да зна у прсте политику најглавнијих емисионих банака у свету и да познаје њихову организацију.

(Са гледишта пословног треба да је не само он лично окретан пословни човек, него да познаје све детаље пословног живота, да има додира са пословним светом, да зна стање појединих привредних грана, да познаје до најмањих појединости све потребе наше земљорадње, занатства, трговине и индустрије. Све важније, водеће личности нашег банкарства и све веће новчане заводе треба да зна како стоје, чиме се баве, кога поглавито финансирају, који су људи на челу предузећа итд. Њега не треба ни један догађај нашег привредног живота да изненади.

Стање наших државних финансија треба да познаје одлично, да прати финансијску политику владину, а нарочито како се саставља и извршује буџет, да води тачно рачуна о летећим и сталним дуговима, да прати пореску и царинску политику, једном речи да је аџ сошгап! свих ствари које долазе у ресор Министарства Финансија, а нарочито да познаје валутну политику и да прати све важније моменте у земљи и на страни, у вези са целокупном литературом 'и законодавством о стабилизацији.

Према саопштењима у јавности, доносимо овај извештај:

На седници Главног Управног Одбора Народне Банке од 7. септембра 0. г. прочитан је Указ Њ. В, Краља од 28. августа ове године којим је наименован г. Игњат Бајлони, досадашњи вице-гувернер за гувернера Народне Банке.

Г. Бајлони изјавио је да се прима дужности — важне еминентно деликатне функције гувернера Народне Банке, нагласивши да је испунио обавезе члана 51. Статута банчиних и престао бити члан управе новчаних Завода.

Изјављујући да ће се у своме раду угледати на своје претходнике T.T. Ђорђа Вајферта, почасног гувернера и поч. Љубу Срећковина као и на њихове помагаче поч. Марка Стојановића и Др. Драг. К. Протића, бивше вице-гувернере, г. Бајлони, нови гувернер банчин, изнео је у кратким потезима програм рада.

„Стараћу се — рекао је г. Бајлони — да привреду и финансије целе земље Народна Банка прати будним очима и ради тога одржава пријатељске везе са привредним корпорацијама и државним надлештвима, Сву привреду,