Filatelista

ФФИЛАТЕЛИСТА 75 FILATELISTA Saše"

-= =

Е

ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ [а = мо 50. 5. 1976. =

БЕО Грхе,

ЈУЛИ — АВГУСТ 1976. e Број 164

СТОГОДИШњЊицА ВОЈНИХ ПОШТА

Специфичан стратегијски и гео-политички положај југословенске националне и државне територије током историје условио је да су у настанку и развоју поштанске службе значајну улогу одиграле војне поште, почев од Флавијевих легија и римског Ситзиз Publicus-a, преко војно-поштанских линија надвојводе Карла и српских војних поштта, до партизанске поште и поште ЈНА.

Војна поштанска служба у Србији успостављена је Законом 0 уређењу војних пошта од 24. септембра (6. октобра по новом) 1876. године, у јеку борби 1 српско-турског рата. У прво време мрежа војних пошта била је ограничена на оперативне јединице и воишну просторију. а вршила је пренос писмосних и аманетних пошиљки. Већ првог дана по избијању П српско-турског рата основане су и среске и општинске војне аманетне поште које су покривале целу позадину, а са ослобађањем јужне Србије оснивају се и сталне војне поште у појединим већим местима, које свој рад продужавају и после демобилизације до сређивања и увођења цивилног поштанског саобраћаја. У току балканских ратова српске војне поште не само што су омогућиле сталну и редовну везу војника са породицама, већ су у ослобођеним крајевима прве организовале поштанску службу која з стајала на располагању и цивилном становништву. Осим данашње територије Србије и Македоније, ове поште покривале су и Северну Албанију, једна се налазила у Солуну, а одржавана је и

Посебно значајну улогу војне поште одиграле су на Солунском фронту, када су српским војницима и југословенским добровољцима поред међусобне преписке омогућиле, посредством Црвеног крста, и редовну везу са породицама у окупираној Србији и југословенским земљама у саставу Аустроугарске. У исто време њима су се служили и аустријски, немачки и бугарски заробљеници. Војне поште функционисале су при свим командама почев од пуковске, при издвојеH} одредима, покривале су територију Грчке северно од Солуна, азиле се у Битољу, на Крфу и у Бизерти.