Filatelista

U organizaciji Saveza filatelista Srbije, Doma Jugoslovenske narodne armije i filatelističkog društva „Banjica” u Beogradu, otvorena je 26. aprila 1983 godine filatelistička izložba „PFilatelisti Titu”. Izložbu je otvorio predsedavajući Predsedništva Udruženja Нlatelističkih saveza Jugoslavije Janez Lukač. Na otvaranju izložbe sarajevski glumac Zvonimir Zrnčić izgovorio je prigodni tekst. Otvaranju izložbe prisustvovalo je niz javnih i kultumih radnika Beograda, veliki broj filatelista iz cele Jugoslavije, a posebno vojna lica, među kojima su zapaženi generalpukovnik Milan Daljević pomoćnik saveznog sekretara NO za političko-pravni sektor i generalpotpukovnik Svetozar Oro načelnik političke uprave SSNO.

i.

'uU počasnom delu izložbe bili su eksponati PT'T muzeja Beograd i RO „Jugomarka”, a najznačajniji deo počasne grupe činio je eksponat Muzeja „29 maj” sa izvodom iz zbirke Josipa Broza Tita.

Cilj izložbe, okupljanje filatelista iz cele Jugoslavije u potpunosti je uspeo. Izložena su 52 eksponata, sa velikim brojem novih izlagača i novih ekspona-– ta. U klasi literature dati su časopisi naših filatelističkih organizacija. Nadajmo se da ćemo uskoro imati mogućnosti da u ovoj klasi vidimo i monografije.

Izložbu su pratile posebne edicije: katalog „fFilatelisti Titu”, pozivnica i

Zvonko Zrnčić, Sarajevo

FILATELISTI TITU

о

* NO

4198"

prigodni koverat, a na pošti Beograd 11101 na dan otvaranja izložbe bio je u upotrebi prigodni poštanski žig.

„9:06 A и

905 –<

Ocenjivački sud obavio је 5уој розао i ovoga puta sa пеџједпасепшт kriterijumima, jer se oseća nedostatak okvirnih pravila za ocenjivanje filatelističkih izložbi, posebno za angažovane izložbe.

Organizacija izložbe, od prostorija Galerije Doma JNA u Beogradu, preko svih tehničkih rešenja, kao što su bile staklene vitrine до opreme pomenutih edicija „zaslužuje najvišu ocenu i sve pohvale organizatoru. Takođe treba uputiti pohvale mladim izlagačima, među kojima bi istakli eksponat Dušana Dopuđe iz Kranja „Tito na markama” i Vojislava Begovića iz Beograda „Socijalističko samoupravljanje u Jugoslaviji”. Oba eksponata dobili su pozlaćene medalje. Dr Branislav Novaković

TITO U FILATELIJI

U dosadašnjem prikupljanju podataka naišao sam па nešto matenijala koji do sada nije objavljen — ili ja do sada o tome nisam ništa pročitao.

Evo primjera iz inostranstva: Znamo da je 19. septembra 1963 godine, prilikom posjete Predsjednika

SFRJ Brazilu, izašla prigodna marka u vrijednosti od 80 kruzeirosa. Tim ро-

4

vodom, puštena je i prigodna koverta ili, PDC, kliširana i objavljena u katalogu muzeja „25. maj” prilikom izložbe „Najljepša tema”: na lijevoj strani koverte, uz prigodni tekst, nalaze se državna zastava Jugoslavije i Brazila, a između njih, simboličan prikaz stiska dvije ruke.

Međutim, posjedujem kovertu sa likom druga Tita umjesto stiska ruku.