Gajenje poljskih useva

178

зрну и олају издажније. Онај је у осталом најбољи, ког главе кад сазревају, плаву боју добију. Економ пак мора наронито на главу пазити; има врсти, гди се семе кад spe само истрести може, а друге су опет, гди се свака глава разлупати мора, јер је круна затворена. Прва фела, која се изтрести даје, способнија је за сејање у мањем у башти, гди се сваки дан главе секу, а друга за поље, гди се мак на једаред сав коси. Еао што сва трговачка биља добру, гнојавну земљу изискују, зактева ју у пуној мери и мак. Еад се на пољу у велико сеје, треба изабрати за њега најбољу, најјаиу и заклоњену земљу. Земља се за мак мора јошт с јесенп добро узорати и нагнојити, јер је мак сигурнији, ако се про посеје. Мак се сеје месеца марта или априла; еејање мака је много теже од сејања репице, јер му је семе много ситније, зато се обинно при сејању с песком помеша. На једно јутро се рачуна 2 фунте семена. Ако се узме впше, онда је сигурније, а ако врло унесто изникне, може се лако разредити. Ово разређивање бива при нлевлењу и нишћењу од травуљина. Биљка од биљке, т. ј. мак од мака треба да је бар 4 —5 палаца у растојању, иначе нећемо много од маковог усева добити, јер ће све главе сптне бити. При првом, а јошт впше при другом плевљењу треба сву земљу међу наком са мотичнцом прекопатп, или пак са оритком (од шлуга), или вапослетку и са комадићем вр’астог штапића, с којим се и травуљина бољма из корена извући може. То су сви послови који се при сејању мака извршавати имају. Сад долазимо на жетву. Уопште пониње мак месеца августа сазревати, ово време треба добро пазити да се непромаши, и да мак на њиви непрезре, јер онда чавке и друге птице на њега навале, главе прободу и семе поједу, а незрео се несме жњети, Јер семе тада горак и несносан укус добије, а и олај се нпје јошт у зеленом маку развио. Он се после над земљом одсече, са сламњим ужетом у мале снопиће мало повише повеже, и хитно увезе. Ови се снопићи јошт неко време оставу под кров, да јошт мало дозретп могу.