Gajenje poljskih useva

186

Сл. 103.

104.

105.

Лдшће остане дотле на ужету, док се подпуно неизсупш; алн је увек боље онај дуван скупптн јошт пре мразева, којп се на слободном месту суши, јер му мразевп многа добра својства одузму. Најглавније је дакле дршкове прегледати, да ли су подпуно суви, и да лп је лишће отворено-кестенасте боје. Скинуто се лишће после поједпнде на гомилу послаже. Ако је лишће пресуво скинуто, треба га мало овлажитн, а то се нини, кад се једно 2—3 дана у подруму остави, гди мало влаге усиса, пак мекано и њежно постане. Евашење с водом немогу нпком препоручити, јер се лишће врло брзо кварп. Ако се између листова и зеленп налазе, а радп би ји билп угледнијим начинити, то ји треба оставити да се киселе, које овако бива: Зелено лишће треба при влажном времену с ужета поскидати, или ако задуго неби влажнога вреиена бпло, а оно и при сувим, ал’ ји онда поквасити треба с водом, у којој је мало салитре или поташе растопљено. Ти тако поквашени листовп послажу се у гомилице тако, да вр’ови вр’овима окренути буду. Ако је време влажно, киселење ће ово брже ићп, а ако је ладно, чекаће