Glas naroda

352

А*о хоћемо да беседимо о правој и целисходној јаш за Јубрење или ако такову јаму хоБемо у свом газдалук^ да подигнемо, онда нам се не ваља стегнути н да тчинимо ваљано гато, ма да се зини да Бе скупо стати. Ево Еу да опигаем ваљану и целисходну јаму за ђубре и ја кажем, да је од веЕе "користи ако мали газда, на место да купи од уштеђеног новпа неколико јутара, удеси себи ваљану јаму за ђубре, јер знам за цело да Ее ваљана јама за ђубрење донети у газдалуку такав успех, да Ее се веБом жетвом наскоро исплатити и тек Бе тада газда моЕи управо стицати. Јер ко има ваљано обраТјено ^Убре, тај има прави мајдан блага. Жао ми је гато опет морам реЕи, да се код нас — са малим изузетцима — ретко налази целисходно обраБење ђубрета; и док у страним земљама и мали ј газда има ђубрену јаму и то ваљану, дотле код нас! таких добрих јама или нема или су бар ретке баш ко бела врана. (Наставиће се.)

ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ. ПЕШТА 28. окт. (18.) нов, Ешевицу слабо нуде, воље би било да је кунују те су са 5 новчета више него што је цена нућена. Иромет 10.000 Рвжл мало на стоваришту, чврсто се држи. За јечам нитају али нема жо да ! .је нуди. Зоби кукуруз држе ее чврсто на цени. Забележено је званично оволико „шлусова-." Пшениде потиске 500 м. 85 3 / 4 <[$. по 8 Фор. 12% нов. 1000 мепа 84 Ј /, /X. по 7' #ор. 90 н. 1500 меца 84 И. по 7 ф . 90 нов. 200 лер. 84 Р>. по 7 Фор. 90 н. 300 мер. 83% М. по 7 ф . 90 н. 600 мер. 83% по 7 Фор. 85 н. 200 меца 83 Ј / 2 Р>.. по 7 Фор. 85 н. 500 мер. 83 фтн. по 7 пов. 75 нов. Све за 3 месеца. Пештанске 400 мер. 84 фун. по 7 Фор. 90 н. 200 мер. 81% Фунти по 7 ф. 55 н. обо.10 на три месеца. Све по цол. центи. Јечам 1200 мер! 7265. 3 ®ор. 90 н. 80о мер. 7265. 3 Фор 95 за готово. Зоб. 1000 мер. 50 фун. по 2 ф . 10 н., 500 мер. 50 фунти по 2.07 н. обо.1е за готово Узанс шеница за на пролеЕе по 790 н. 8. Фор. Шфддиет&ж. ТА ЗНАДТ ОНИ!*) Србине брате, немој изнемоБи! Та знаду они права нагаег моЕи; Та знаду сни ко по сраму лута, А знаду људе са правога пута? Та знаду отров из својих извора, И знаду да се то пити не мора; Та знаду они, знаду, добро знаду А ти се држи док и не признаду!

*) Ову песму узели смо из „Полажајника", календара за 1874. годину који је баш сада изашао у „српској народној задружној штампарији" у Н, Саду, где се и добити »оже ком. по 20 н.

Та знаду они да ми нисмо чета, И да је нама домовина света; Провиде они народње нам груди И знаду за чим свесна дугаа жуди; И знаду да се радо трпи за род, И знаду да смо и какав смо народ; Та знаду они, знаду, добро знаду А ми се држ'мо док и не признаду! Та знаду они гата је земља среЕна; Та знаду да је правда само вечна; И знаду они — у доброј еу гаколи Да једна рана цело тело боли; Та знаду они и увиде чисто Да Србин неЕе у самоубиство; Та знаду они, знаду, добро знаду А ми се држ'мо док и не признаду! Та знаду они да смо тврди, смели, (А јога би мало варати се тели) И знаду да смо једноставна дугаа, И да се народ издајица гнуша; Та знаду они шта нам свима прети, И страх веБ преза у њиној памети; Та знаду они, знаду, добро знаду А ми се држ'мо Дое и не признаду! Та знаду они ме!)у тагатем труду, И знаду они да је то залуду, ОеБају с' они својих пријатеља Еад нас је стегла општа куга веља. Та знаду они да ђаво не спава Да слога само нас и њих спасава; Та знаду они, врло добро знаду А ми се држ'мо док и не признаду! Та знаду они, браЕо моја мила, Де пропаст зија — далеко нам била! Та знаду они де је гроб слободе, Знаду и тебе, мој јуначки роде, Чули су. видли, куд се жељом креБеш, Да друкче не знаш, не можеш и неБеш; То они знаду, врло добро знаду А лш се држ'мо док и не признаду! Ј.

„ХУМОРЕСКА!" (СЛИКА ИЗ ПОЖУНСКО-5јАЧКОГ ЖИВОТА) Од Јовава У. Суботића, карловчанина. (Свршетак.) Јест, гост Б. имао ји лепу намеру, и хтео је рам понудити, али забадава кад у Флаши ништа нема. Изненађен дакле гост што га је снашло, јер добро се опомиње да је у Флаши шампањера још преостало, одма погледав на ђака, који се у најозбиљнију позитуру ставио запита га: „нисте ли ви г. видели, које мој шампањер попио?" ђак чинеЕисе спочетка