Glas naroda

БРОЈ 1.

„Г Л А С Н А Р 0 Д А."

% ГОДИНА VI.

— Нота ту вам јевруБинакао упаклу! рече он. — А да, ја печем данасовде петлиће! речекраљева ћерка. — Па лепо! одговори Будалина Тале. — Онда ћу моћи ја још и својуврану ту испећи'? — Драге воље! одговори краљева ћерка. — Али имате ли што, у чему ћетепећиУЈанемам ни лонца ни тавице. — Охо, имам ја и тога! рече Будалина Тале. — Ево исправе — па извади цоку.ту и тури уњу врану. — То је читав ручак, одговори краљева ћерка, само где ћемо добити још чорбе? — Ево је у џепу! рече на то Будалина Тале. — Толико имам да могу мало и нросути! На то успе мало љига на врану. — То ми се допада! рече краљева ћерка. — Ти

бар умега одговарати, умеш говорити и ти ћеш бити мој муж! Али знаш ли, да се свакареч, што јеовде изговоримо, забележи, па се сутра штампа у новинама? Крај сваког прозора, као што видиш. седе три писара и стари натписар, а тај старинатписар је још најгори, јер не уме ништа да расуди! То рече она, само да застрагаи Будалину Тала, А писари се накострешише и свакиод њихистреее кап мастила на патос. — Дакте то су та господа! рече Будалина Тале — Но, натписару ћу дати. што је најбоље; паизврну џепове и баци му љиг право у лице. — То Је красно! рече краљева ћерка. — Тако што не бих знала учинити; Али гледаћу да научим! Будалина Тале постаде краљ, доби жену и круну, ми смо све ово исписали из тих писарских новина — а њима није баш много веровати!

чЖ

НОВОСТИ У НОВОМЕ САДУ. (Др. Милан ђорђевић.) Милан ђорђевић, довтор филозоФије а проФееор новоеадске сриеке гимиазије, којијеод гоаења Мајтењијина уБеоград се уклонио, обратио се оданде на председништво министарства у Пешти питај ући, да ли му је слободно вратити се у Угарску, изјављујући уједно, да оп није од војначке дужности, под коју као хонвид потпада, уклонио се. Од једног високог званичника добије најпоузданију вест, да нредседннк линиетарства противу н>еговог повратка шшта нема. Ослањзјући се ва то, дође он са жепом и дедом у Н. Сад. Ту га кроз неко време нико пије дирао, кад гј , уједанпут потпуковник Рапун даде преко овдашње нолиције у затвор ставити. Три четири дана пред божић дође палог од мпнистарства, да се Милан има овде саслушаги. Лицем ирви дан божића буде он одведен потнуковнику Рапуну и под испит вргиут. Пошто га овај као војничког бегунца означаваше. то Милан одговори, да он није од војничке дужности уклонио се, него зато. што суга као грађанина гонили. Уједно изјави, да он никако ни по томе није бегунад, што је већ у четвртој години војничеог сдужбовања, дакле је резервиста. а и кад то не би био, није од муштрања уклањао се, јер није томе време бидо, и нвје за то ни позивав. Другога јануара о. г. буде Милан са седам војника у Сегедин отпраћен. да тамошњем војничком суду предстане.

(Народно позориште ) Наше народно позоритте почедоЈе овде 6. декчмбра ове године своје представе и досад су давана ова 23 комада: „Јелва руска сиротица", мелодран (дело у ком се говој и и свира) у 2 радње: „Љубавно пнсмо" шаљива игра у једној радњи: „Мило за дра-^ го". гаала у 1. радњи: „П1оља теја" шаљива игра у 1 радњи; „Низ бисера," позоришна кгда у 3 раздедл с бросрећница." позоришна игра у а чинова; „Циганин" дозоришна игра у 3 чина; „Граничари," позоришна игра у 3 чина, с песмама; „Мамица," шаљива игра у 3 чина; „Крштено нисмо," шаљива игра у 1 радњи; „Мушки метод и жепска мајсторија." шаљива играу 1 радњи; „Чаша воде" драма у Ј чинова; „Војничкн бегунац," позоришна игра у 3 чина; „Маркова сабља," алегоријау два дела; „Сачурица и шубара." изворца шаљива игра у 4 чипа; „Дон Кардос", драма у б чинова; „Пркос," шаљива игра у 1 радњи; „Ноћ у очи нове године," нозоришна игра у 1 радњи; „Доиа ДаЈана," шаљива игра уб чинова; „Стари бака и његов син хусар", позоришна игра у 3 чина; „Сеоска школа," драма у 4 чина; „Гренгоар". позоришпа игра у 1. рад'1.и; „Без женидбе", шаљива игра у 1. чину. Управа позоридша чипи све и сва да свету нашем даде што више поуке и забаве, ади при свем том се не подази позориште онако, како би желети било. Свет се наш тужи на рђаве године. па зар да нрво почнеао одкидати од мезимчета свога. од народпог позоришта? . . .

Поштованим предплатницима „Гласа Народа." Што се овај први број листа тако закаснио сжоро у читаву недељу дана, узрок је што нам је запала хартија на путу, те је у ово зимње доба не могосмо пређе добити, а не хтедосмо лист са сликама да штампамо на дојакошњој лошијој хартији. Одјако ће лист редовно излазити сваке суботе у подне, а недељом ујутру разнеће га овдашња пошта на све стране. Према томе моћи ће свако знати дан у који ваља да му лист стигне. Ми ћемо се краЈ 'ње придржавати тачности. „АДМИНИСТРАЦИЈА ГЈ1АСА НАРОДА."

вдасник »задруга за орпокт народнт штампаријт". — урвдник: Владан Ареенијевић.

Орпска народна задружна штампарија у Новои Саду 1874. год.