Glas naroda

БРОЈ 51. „Г Л А С II А 1' 0 Д А." ГУДША 1у.

пун спремио, па мешај и кувај бар 3 сата натијој подједнакој ватри. А да сазнаш је ли сапун куван, ти извади из котла кашиком као ора велико ларче, пак га остави да се олади, пак га онда онако ладно мети украј једне крпе или кецеље и пробај да га процедиш, и то тако да ирстима здраво претисиеш, ако иде само вода и маст кроз крпу, то га још кувај није добар а ако се кроз крпу као ситне гљисте цеди онда је сапун к} г ван, скини с ватре пак сасии у чипију — сандуче или коританце пак остави иека се олади и стврдне а ти га изсеци како хоћеш и троши. Ко хоће може пре него што саиун саспе у какав суд да се ладн — поквасите крну и прострти у суд иак онда сасути сапун. Овај ће сапун бити сав једнак и добар. Има неки који, кад сапуи већ куван буде на нр. на ову горњу колитину 1 добру кашику ситне соли мећуи малоирокувају,пак онда скидају, но ми ово никад нисмо радили —осимнробе,—јер онда се одели мало бела сапупа а остало редко кад да се као црни сапун згусне, и иедобија се нитрећи део сапуна, а и није бољи од онога, за то сваком кажемо да се манс соли, пак ће бити задовољан, ово важи за онај сапун који је од многи слани чварака и слане масти од печења и т. д. куван, али ако је горња количина за сапун сам лој узет ондаможешједну добру кашику соли у њега бацити. Многи узимају опет у оваком размеру све што треба за једно кување. 35 холби текуће воде или кишннце. 5 у 2 вунти соде. 5'/ 2 вунти угашена креча. 14 вунти масти. Ово све треба онако као што је горе речено 3 сата кувати и даље довршити: Ако је мешто масти сам лој узет за санун, онда свему овом додај још једнудобру шаку ситнесоли. II. Осим овога начина кувају многе наше жене и са неким кречом сапун, и то овако и у овом размеру: Узми 1 аков дунавске воде илн друге какве речне воде. У ову воду успи 7 Фун. добре соде пак кувај да ври, у једно буре или лужницу или повећи чабар мети 5У 2 вунти негашена креча, а кад вода са содом буде врила а ти онда успи сав аков воде на овај негашен креч, и то буре онда добро покри ћебетом или чим другим. Кад се вода и сода на креч сипа треба се добро чувати да се онај што ради не полијешњом, јер је цеђ врло љут.

Кад се овај цеђ кроз 1 сахат слегне, онда од усута 4 вртаља воде остану 3 вртаља чиста креча, а један се вртаљ стадожи, од овога чистога цеђа узми 2 Фртаља и саспи у гвоздењак или кото где ћеш сапун кувати, а одмах уједно успи 15 вунти машћурине — чварака или лоја — што си већ спремио за кување сапуна, и онда кувај и мешај без нрестанце 2 сата на тијој ватри, после два сата кувања доспи подагано у котао још један вртаљ це !)а кувај још један или један и по сата, којећеш и сам моћи пресудити чим видиш да се саиун ири мешању на лопатици кад је горе издигнеш испреда као конци, знај биће добар сапун. Међутим пробај га као што је већ нацред речено — са олађеним нарчетом у крај крпице, на ако се цеди као гљистице а ти га скидај с ватре и ради што треба, На овај начин кад се само добро назило буде од 15 Фун. масти засапун добићеш 30—35 ф . сапуна. Кад си већ при крају кувања, и видиш да се сапун при мешању на лопатици не иснреда као конци, него се онако воденикасто нрогрушава, онда си ма што покваријо — прекувај још мало — па ако не дође себи а ти мораш бацити у његаједну добру шаку ситне соли пак још нрокувати, докле треба — али онда ћеш добити много мање сапуна, него кад ти добро испадне, за то добро пази. Наше жене веле да је једино дунавска вода добра за кување сапуна, држим да ће свака речна вода добра бити, а и кишиица, — само не бунарска, но пробај те нак ако који нут покварите, не мој те одмах мене да изгрдите, него пробај на ново док не погодиш. Кад се сапун кува — не мора бити од 3—14 нли 15 Фунти прљотине мастне за сапун, него може бити и мање а може бити и више, али само према томе прорачуни и додатак од соде и креча па и воде, јер на мање нли на више масти, оде мање или више и онога другога. Што се више сапуиа уједно кува тим је боље и лакше, за то се могу више њих уортачити па заједно кувати а сапун поделити. Ако жене саме незнате да прорачунате на количину масти — колико иде онога другога, а вн заиитајте били учу — било грка а било домина или попу, пак ће они већ разрачунати. Ножурите се па кувајте сапун што пре јер може се Гица у Пешти досетити и на сапун намет ударити. Збогом за сада а ако ме не грдите кад сапун покварите, ја ћу вам други пут приповедати, како можеш бити и директор многи новчани завода а и зеленаш — дерач — т. ј. вухер — све у један мах, нак још поштен човек. П .... К.