Glas naroda

БРОЈ 51.

„Г Л А С Н А Р 0 Д А."

ГОДПНА IV.

новосадски. Наш барјактар крену се напред, а ми запевасмо: Радо иде Србин у војнике и у војничком ходу пролажасмо кроз главну улицу карловалку. Нли грми или се земља тресе, могао је заиитати седи питријарх, кад у двор приспесмо. Широка авлија дворска, једва беше довољна да се сместимо. Седи патријарх видећи нас кроз прозор поплашио се беше, чињаше му се, опет дођоше да га зову: н а п е с а к. У двору не беше сада као у буни оне грдне гомиле песка, али ми стајасмо на песку којије по читавој авлимји дворској расут, та сам је двор на песковитој земљи зидаи. Депутација оде горе ипоздрави патријарха. У депутацији беху и троипа баба Настииих ђа,ка. Детуција се сиђе ирече нам, да јој је патријарх казао, да он ни једнејоте од привилегија непопушта, а ми кликнусмо трипут: живио патри јархи одосмо из двора. Ново-Сађани разиђоше се, да се сместе. Ми се нехтедосмо још разилазити. Још је ваљало нам војводу поздравити, кад смо тако на окупу. Но

| кога Бемо за војводу. ВеВииа хоКе Чарнојевића, а Шајкага из баба Настиног квартира хоће Стратимировића. Завадили би се, но веПина нонусти да иду и Стратимировићу, да му викну: живио, али нико да нерекне војвода. Шајкаш мисљаше само ајте ви њему а за даље небрините се. Одосмо ЧарнојевиИу поздрави смо га с ускликом: живио војвода, но он се нехтеде ни показати. — Ето вам вашег војводе, реће Шајкаш. У нутусретосмо Стратимировића. Сремацједан, који је довезао неку господу, истрча пред барјактара, скочи колико је висок, удари шешир о земљу и повика: живио Татомировић, а генерал му пружи руку: Фала чико, Фала. Сремац је војевао код Будисаве са генералом. Тај призор занесе нас. Да смо сто пута дали реч: Чариојевићу, да ћемо га за војводу, сада би одустали. Живио војвода Стратимировић! повикасмо као из једног грла и стадосмо бацати калиаке у вис, да је све перје из њих поиспадало. ће се)

ШТА БИВА ПО СВЕТУ. — У Шпавији ових дапа прогласшга је војска синапротеране краљице Изабеле Дона АлФонза за краља. Чија је ипјУ.та. јшага је царство. — Чује се, да је Турска наумила, да осаи Турака из Подгориде,који суу позпатом покуљу коловоТје били даде па смрт осудита и оштеЕепим породицама дати накиаду од неколико хиљадаФорината. По чу.је ев и да комисија турска није нпшта израдила и да Црна Гора ври. — Енглеска је позвала Турску, даизда Фермани у њему да допусти да Србија и Румунија могу скланати уговоре трговачке са странлм државама и да не питају Турску. Ово саветује стара пријатељица турска стога, јер и без тога ®ермана, правиКе Србија и Румунија уговоре трговачке ако усхту, а овако би се рекло, то они сшо за то чине, јер им је Турска допустила. — Садашља влада српска хоће датакоГјеиште од Турака град Зворник. Пре1)ашн>а је осрамотила се у томе послу. — Новине једне у Пешти. јављају, како Србе |јаке, који су у страним земљама на наука у писму њихови рођаци и другови пз С[бије нозивају, да дору кућп, јер Ее веле скорим бити рата.

РАЗЛИЧНОСТ1. (Пелагић) је затворен у Београду ово дана, што је прешао тамо, а забравено му беше у Србији живити. (Скоро сто хиљада Форината) остаЕе влади земаљској у Загребу за ову годину сувигака. Она је добила на трошак 3159.000, а потропшЕе само 3,105.000. (Илија Сланкаменац из Карловаца) наимепован је запривремена секретара код жупаписка судбена стола у Срему.

(Порезно звање у Корјеници) укида се са 1. јануаром и припада Госнићу и Оточцу. (У крајинн хрватској) има 6 диштрикта, 30 срезова, 7варошких магистрата и 167 пол. онштина. Месеца Аугуста, Септембра, Октобра и Децембра о. г. пропутовао јеобрштар Гетдихер за 112 дана сва та места надгледајуЈш земљу. Кажу да је обрштар по савести казао, де је шта добро и де шта Фали, јер је само на пет места де крчме пема, дао се гостити, (Жупанија крижевачка) наредила је са својим имањем овако: Оснива пародну банку, из које Ее се давати новацна хипотеку (земљу куПу.) Дудару даје крижевачкојјземљедедској шкови, али да мора пароду у жупанији преко године давати племенитих расадница. Оснива фонд за издржавање народних школа. Жпитаљу у Ерижевци даје 3502 ®р. да је дуж»н из жунаније болеспике нрнмати. (Жупанија пожешка) сто хиљада свога иметка одређује за издржавање и подизање народних школа, а других сто хиљада за оспивање народне заложнице, одакле Ее сељани на залогу новаца у зајам добивати. (Жупанија сремска) дала је своје вграде влади под кирију. 18 000 Фор. одредила је као фонд за издржавање народних школа. С фондом Ке управљати одбор из жупаније сремске. (Хаљину доле за порез). Медијашки егкелутор сретне једну влахињу на сокаку и скине јој Еурјак с леЈја; за то што је њен брат дужан порцију. Други би поштен човек дошао за отимање на робију. (Немојте ме, и онако не хасни.) Нежакав лопов, који је у Пруској због краЈеи због скитње једанаест иута био осу1)ен, нмао је не давно у Градцу пред поротом одговарати због крара. Еад је државнн ответник предложио, дасеказни