Glas naroda

174

ни новчиЕа није добио. Па и кад се ексекуција води у граници нема се ни зашто више платити него проценитељу његових 50 н. Адвоват је онда гпустио се, и попустио да се на лето с људма измирује. Но дотле је веК многи упао у здо од адвокатове претње и чивутског грамзења, те Бог зна хоНе ли му од мале летине заостати што од онога, што треба чивутима да даде. Да нас сваки ђаво не вара, да нас не убијају, не пале не краду нас, то би требао наш г. солгабиров да пази а не да од тога што људи излојеђени на не правду прекораче ред прави буну и шиље их гомилама у затворе. Та нолитика у главача наших главара доЕе главе нама свима. Џаба и сабора и посланика, само да нам је куКа мирна. Та докле куЕе и општине пропада1у, држава не може напредовати. Ми плаКамо доста и кад треба и више Еемо платити, али хоћемо да су нам главе сигурне, хоВемо да нам је имање обезбе!>ено, хоЕемо да нас они. које плаЕамо од зла бране а не да нас у зло увлаче Та ми сву господу нлаЕамо. ако и не вуку из општинске касе плату, наш"новац мало даљим путем долази у њихове руке, Но ово би могао узети когод што зла воле да је политизирање за то за сад нрестајемо. Дао Бог да вам идуЕи пут не јавим да је у срезу слављеног солгабирова жабаљског нестало десет крава да је погорело двајест куЕа да је убијено — јер ако мање буде. неЕе чудо бити. 0 томе палењу, о томе убијању о тој крађи требало би запитати првом приликом на сабору у Пешти г. министре. Из Срема. 26. маја. НеЕе бити издишно, да и у вашем листу саопштнте окружницу и поздрав новог поджупана БудисављевиЕа, да се у своје време на њих човек иозвати може, за то вам их достављам. Окружница гласи: ПОГЛАВАРСТВУ ПОЛИТНЧКЕ ОБВИНЕ И Т. Д! При наступу полит. управе. ко.1у у повереној ми поджупани.ји данас примам, жива ми је потреба, поздравити обВинско поглаварство, као и све разреде тамоптњега пучанства, приложеним поздравом, који Ее се сгодним начином свестрано имати прогласити. Скорих Еу дана моЕи саобЕити путну основу, но којој каним пропутовати и упознати подручни управни котар и том

Еу се сгодом састати у сједишту сваке пол. обЕиве и с ње, ним заступством. Засад ми је само на прама обЕинскоме чиновништву изјавити, на првом кораку јасно и одлучно, како нам је свима на дужности, с будним и ревним обављањем званичних послова, поскорнти благодати добре ваљане управе. Ја Ку свом снагом и од свег срца у том предњачити, ад озекујем те захтевам искрену издашну припомоК господе обЕин. чиновника, и спреман еам свагда наградити поштен мар и рад| једнако сам готов закрчити одрешито путе буд нехају буд неваљалу раду — ма чијем. Вршимо дакле сваки своју дужност, савестно и потпуно, да получимо ону узвишену цјел, за којом сваки прави чиновник ил државни ил обЕински, и по закону и по самотегу, племенито срце прегнути може. БудисављевиЋ, поджупан. ПОЗДРАВ СТАНОВНИШТВУ. Преузвишени Г. Бан кр. хрват. слав. и Далмациј благоизволио је повјерити миуправу новоустројене румске поджупание, ПримајуЕи управу према одпису високе кр. хрв. далм. земаљске владе од п / 23 . о. м. бр. 1213. с данашњим даном усвоје руке, прво ми је поздравити овии свесрдице све разреде, све слојеве честитога становништва у обсегу поджупание. Светли Бан означио је јасно задаЕу нове управе, она је велика. Ја доносим живу жељу и оддучну вољу, да задаЕи тој, што ми снага носи — удовољим. Закон је пут, кога Ее се обдаст поджупанска свагда строго држати; ступајуЕи тим путем, бити Ее јој напредак у свакој струци јавнога живота. озбиљна једина брига. Али да се напредује, треба слвге, треба воље међу становништвом, треба поуздаља према областиДао Бог, да се искрена слога свагђе тврдо укорени, да се једна воља свагђе бујно разграна, а на обКу корист и на дику дољнему Срему, тој красној кити у вјенцу нових управних котара љубљене наше домовине. БУдисављевић поджупан.

Т Р Г 0 Извештају од прошле недеље имамо да додамо да је 15. о. м. падала киша у Сегедину Ваји Сомбору. Ст. Вечеју, Сивцу Мохачу, Темишвару. Панчеву Црвенки Вел. Вечкереку а 16. у Новоме Саду, Мохачу Лугошу. Деви, Суботици, Кули. Из овог последљег места јављају, да је киша довољно земљу напојила. Кукурузи су вели се тамо веИ окопани било до 15 о. м. али беше неких. који их тек тада сејаше. И у Беодри је падала 15. о. м. киша али слабо. С тога је кукуружња копња тешка. Из Сегедина се туже, да је шеница доста мала и ненадају се доброј жетви, јер веле, кржљаво стабло неможе велик влат имати. Из Печуја стижу гласови да је од кише што јеуВарањи и околним жупанијама падала рана се сва опоравила, те да се надати доброј жетви. У потисју хвале се да је осим репице добар изглед за жетву. Стрижа је одпочела вуна је бела. Продаје се по 70. Фор. а. вр. цента. Тиса и Францов канал долазе. Ове недеље почиње се косити репица банатска око Арада. За 150 $ун. плаЕано је унапред 9 $. 50—75 н.

В И Н А. Цена је у Араду шеници по центи 3 ф . 85 Јечам и зоб слабо се тражи. Јечан се плаЕа 2 ф , 25 по 75 фун. Ражи 2 ф . 75 н. по 80 фун. Еукуруза цолцента 2 ф 65. Шпиритус 41 н. Из Чрвенке јављају, да је зимњи усев једнона друго добар рана жита да су густа и велика а позна да су мала и кржљава. Цена је тамо. Шеници 4 ф . 60. Зоб 3. 50, кукуруз 2 ф . 70, јечам 2 ф . 85 све на бечву центу. У великом Ст. Миклошу и околини пала је пре неколико дана лепа киша и надају се доброј жетви. Цена је: Шеници од 84—85 фун 4—4 ф . 20 н. Зоби 1 ф. 80 н. Еукурузу 2 ф 10 н. све на дољно аустри меров. Земљеделци баштовани воЕари, виноградари сви могу бити задовољни са изгледом. Влат у жита је велик и пун, јечам зоб. кукуруз никад боље, грожђе тако се начичкало да се непамти боље, воће тако|>е, јер је време за цветања било тако да га бољег неможеш желити, но који се разуму у томе проричу, да 5е овога лета бити много буре, и да ће лето у опште кишовито бити. И збиља веП је на више ме« ста било туче и пролома од облака. Зато и овде понављамо осигуравајте усеве што пре!