Godišnjica Nikole Čupića

184

органе за. своју радњу, мора и склоп и облик општине у извесној мери бити другојачији. |

Питање о уређењу општина претресано је у нас иу штампц и на скупштинама, па ипак мере које је усвојило законодавство још нису изашле из опсега експериментисања; још је, дакле, потребно да се товори о том важном предмету. Не опредељујући се ни за. једно гледиште у практицм, писац мисли да не ће бити од штете ако и ова. досадашња. проматрања своја о старој општини обелодани, како би сун-= це јавности које свакад добротворно греје свако научно истраживање и овде учинило своје.

„Желећи у чланку своме нацртати облик старе општине, писац, се много довијао како би распоредио прибрану грађу. Па, пошто данашња општина у Србији већ има, своју организацију по законима који су је саздали ; пошто је многима та организација знана: мислио је да ће бити најпрегледније ако своја проматрања поређа оним редом како је закон органисао данашњу општину.

По своме склопу, по простору, и по предметима, свога рада, општина се данас у Србији јавља тројака:

УПРАВНА ОПШТИНА

Ову општину чини једно веће или више мањих села. Таква општина има. свој општински суд за се; и њено званимно име поклапа имена свих оних заселака који су јој саставни делови.

Овоме делу чланка. ово су делићи:

1" Село, као општина, о Кмет

39 Општински суд

19 Општински одбор