Godišnjica Nikole Čupića

250

На другом једном месту причаху нам људи како су изгубили квасац од кисела млека. Да би ипак имали млека кисела, радили су овако:

Узварили су пресно млеко, и спустили у њега сребрну рубљу. да кратко време млеко се укиселило!..

Мени се чини да све то захтева да какав стручни зналац оде на то место, да види све што се ради, и да промисли о свачем; па што је добро, да утврди, а што није добро, да отЕлони!..

Ја и другови моји имасмо ретку срећу на планини. За ова четири дана бављења нигде не би облака, _ ни магле! Само једнога дана, кад бесмо на брду „Добром Јутру“, за једно пола сахата, наиђе на нас магла као тесто. Тад познасмо каква је магла на планини!..

Олазећи с планине, спустисмо се на конак у манастирић, који се зове „Света Богородица Ржанска“, · за то што је поврх села Височке Ржане.

Мала, сиротна богомоља та начињена, је на ста_ром цревишту године 1853. Кажу да су људи за саму дозволу, да могу цркву начинити, дали а рцима 7.000 гроша ! | И, вудан душевне хране, народ је то дао. и

цркву начинио, и земаља јој прибавио.) само сада да се хоће често у њој напајати оним што човека диже к небу, што га приближује к Богу!..

уја! Треба се сетити и себе и онога који би ово узео читати! пре пожалити и њега, да | не заспи седећи !

Други пут даље!....

ере аве