Godišnjica Nikole Čupića

252

села Костура и Блата, има их неколико. На једној од ових могила укопано је неколико јунака који изгинуше при освајању Пирота.

Пиротско поље не само да храни Пироћане и оне сељаке који су у њему настањени, него оно даје 3араде и многобројним радницима из планинских села. Височани, Лужничани, и Буковичани иду у Мораву, у Шумадију, па чак и у Румунију за „печалбу,“ иду да што зараде; а жене и девојке из Висока стотинама, слазе у Пирот, те у пиротском пољу срађују разне усеве, и тако заслужују коју пару.

Око Пирота су многобројни виногради. Пиротско. је вино добро; оно мало ако уступа каменичком, матевачком, и сићевачком.

Како сада Софија, као престоница Бугарске, троши врло велике количине вина, а у њеној непосредној околини винова лоза, не рађа, и како је приступ у соФиско поље најлакши од Пирота на Цариброд и на Три Уши: то би за Пироћане била велика, срећа, а за СоФпјанце корисна радња, кад би се пиротски вино пуштало у Бугарску без ђумручине, или бар с умереном ђумручином.

А овако, као сад што је, Пирот нема куд извозити својега краснога вина, а Софија мора по скупе новце пити махом свакојаки кисељак.

Како је граница одсекла многа села која, су пре пазарила у Џироту, тоПироћанци осећају неки застој у својим радњама; а сељаци се, са своје стране, жале да немају где куповати и продавати, као што су пре куповали и продавали. |

Истина Бугари настоје да у Цариброду подигну варош, која би божем заменила Пирот; но мени се чини да они могу у то име потрошити доста, новаца,