Godišnjica Nikole Čupića

| 37

излазе од једне опште лозе, веома је тешко с коликом толиком научном поузданошћу изводити друштвене појаве из извора и утицаја расе.

„Инглези умеју боље од Францеза да се управљају

скупштинским (парламентским) начином и политичким слободама. Да ли ће то бити утицајем (узроком) крви 2 Ја то не верујем. Јер готово до ХУТ века Францеска, Шпанија и Италија имађаху обласне слободе веома сличне са инглеским слободама. Једина видна разлик ма била је, што су инглеске слободе имале усредсређену (централизовану) владу, којој ор један једини парламенат (сабор с два дома), кој довољно снажан да држи меру · краљевској в. бина Францеске и Ипглеске поста сасвић тек после ХУГ века, кад у Инглеској Пурита нови следбеници) победише краљеве Стјуарто! у Францеској Луји ХГУ изгнавши следбенике Р поништи последње остатке местних и обласни» ва, једину озбиљну отпорну снагу која би се тивити деспотизму.

»„Жад видимо дакле латинске протестант _машују ђерманске народе латинске цркве; | истој земљи и у истом становништву, истог; порекла види, да реФормовани (протестанти) брже и правилније од католика, тешко је ов ност једних над другима не приписати Цркви ведају.

„У проучавање ових питања уношене . честе секташке стоасти и противуверске п Време је да се у том послу употреби метод ! и научна непристрасност Физиолога и природн стом потврдом појава произаћи ће необориви

»дна се да су Шкоти и Ирландци истог; И једни и други потчињени су Инглезима. До