Godišnjica Nikole Čupića

170 ПРИЛОЗИ К ПСТОРИЈИ КЊИЖЕВНОСТИ

непмало ни Џ' ког стране токмо надсждј на кишнега Бога и на каса правослакни а нди паче ссмо поднокили # монастира граде и ссмо препокрили цркву изнова (Шлокома и есмо се ташко похарчили и Пода келики длгА подпали Того ради молимо Каше ХристомоБис да чините; гаирете соса милостине ако да МИлости полечите () кишнега Бога и да запокедате На поклонениг скетом; крало и да Богл сподови и каша чеда за протеже милоста Божил ! покрока пречистим Богоматере с молитвом скетаго Стефана да преБбедета на Кашиха и на домока КлшихА и на чаде ЕКлШИХл, АМИНА.

ИЈстак (осердни БогомолецА КАША смирени игромонаха Ософила игамена свето-дечански соксеми 4р Христе Братилми и монастир дечлнохд.

182(%) септенрил 26.

„Кадгороднома и почтенороднома Господарома КнезокомА стеденичкомла кира Николас Иванцх и прочима кнезовима на опшке прочитаниг у наиб Стеденичк;.“ У

да овим писмима долази приличан број молитава и рецепата народне медицине и протињу 60лести, противу нерађања деце, противу немања млека п тако даље. Ови су рецепти, обично, из новије књижевности ерпске а у неколико и бугарске, за то их нећу овде објављивати. Неке ћу на другом месту објавити, а овде, ради прегледа, само ове две:

% У овим сам писмима неке речи растварао.