Godišnjica Nikole Čupića

182 Кроз Босну, ХЕРЦЕГОВИНУ И БОКУ КОТОРСКУ

= – — – -

налазе се две четвртасте куле за затварање Плоче и Вратник улице. Још је на овој страни и барутни магацин, код белог бастијона, који је на углу југозападне и североисточне стране.

Северозададна страна кастела окренута је једном делу вароши и Пашином брду, и на њој се налазе два нодубастиона и један бастион на саставу ове стране са трећом страном. Тај је бастион обновљен и ојачан.

Северо-источна страна окренута је Мотчаници и Орловцу. На тој страни је Вишеградска капија и куда куда пролази пут за Гласинац и Вишеград. Даље на тој страни налазе се један полубастион и два бастиона, сем белог и северног бастиона на угловима, где је спајање са друге две градске стране. .

Жути п бели бастион добро су оправљени. Први је против вароши. а други ставља под ватру долину Миљачке. Северни бастион ставља под ватру приступ од Мокрога. Бастионн нису осигурани од бомбардања, а бели је још и доминиран са Орловца. На жутом бастиону налазе се два стара топа, од којих се са једним редовно оглашује подне и кад се пожар у вароши догоди.

Две чете градске артилерије служе за посаду бастионима и кулама, а касарна им је у близини жутог бастиона.

8. Форови. Сем овог обновљеног старог града и поменутих бастиона Аустријанци су за одбрану Сарајева подигли још ове Форове:

а, Драгуљаш, на једном голом вису, огранку пл. Требевића, а измећу Бистричког потока и Миљачке, на јужној страни Сарајева. У вези са бедим бастионом Драгуљаш затвара додину Миљачке,