Godišnjica Nikole Čupića

192 КРОЗ БОСНУ, хХеРЦЕГОВИНУ И ВОКУ КОТОРСКУ

Габелу (5:46), где један земљишњи језик стешњава долину и он је пробијен тунелом. Код Габеле се налазе рупне старих куда из доба млетачкога. Ту је некада била царинарница између републике и турске царевине.

После 10 минути вожње приспе се на станицу Метковић, остављајући ниже стару, римску Нарону са руинама.

Ту се преко Неретве превезе на чамцу и у Метковићу узме се билет за лађу.

Око Метковића има бара с тога је место нездраво и није за конаковање.

Из Метковића иде се даље паробродом, за Дубровник (Груж): Уторником, Четвртком, Суботом и Недељом, све у 7:20 у јутру. Према томе ваља удешавати и долазак овде, јер ноћивати и проводити дане у Метковићу врло је досадно и за здравље убитачно.

Да би се ово чекање у Метковићу избегло, док се не уреди директна веза са Дубровником, најбоље је наставити пут лађом за Трст или Ријеку (Фијуму) само до Спљета, па одатле узети пароброд за Дубровник.

Директно пак из Метковића у Груж (пристаниште Дубровачко) стиже се за 12 часова, са пристанком код неких 11 прибрежних места.

Из Метковића за Спљет полази се у 9 час. пре подне, а тамо се стиже у 8 час. у вече. Може се одмах поћи у 11 часова ноћи, па се стиже сутра, дан у 87, у јутру у Груж. А може се поћи другом лађом у 9'/, пре подне, а стиже се у Гружу 4 ч. ноћи.