Godišnjica Nikole Čupića

КРОВ БОСНУ, ХЕРЦЕГОВИНУ И БОКУ КОТОРСКУ 193

Може се из Спљета још поћи лађом дубровачкога друштва, и то у 0 часова по подне, па осванути у 0 часова у јутру у Дубровнику.

Лађе, што возе из Метковића у Дубровник и Спљет мање су и стају на много места, с тога и путовање на њима траје двапута више, него на великим лађама, што из Трста и Ријеке возе директно за Дубровник и даље, до Бара и Превезе.

Из Метковића плови се регулисаним коритом Неретве, којој су и обале утврђене, остави се лево Фор Опус и на скоро издуши се у сиње море, Јадранско. Пловећи Спљету пролази се поред Градца, Мађарске и Брача. Све сама гола и стеновита брда са маслиновим дрвећем око ових обитних места.

Пловећи пак Дубровнику пароброд пролази по-_ ред Клека, између полуострва Пељешца и далматинске обале, стаје код Црквице и Драча и стиже у Мали Стон. Ту се гркљан полуострва Пељешца, који је широк 2 км. пређе на колима и мазгама, па се, из Вел. Стона, настави пут паробродом између островља и приморске обале, пристајући код Шипањске луке, Слана, Лопуда и Трстене и приспе у Дубровачку луку Грухж.

Путујући из Спљета за Дубровник пароброд пролази између острова Брача и Солдте, затим поред Лесина, остављајући западно чувено историјско острово Лису, код кога је 1866 аустријска Флота под адмиралом 'Тегетхофом одржала сјајну победу над талијанском флотом. Затим плови између Корчуле и Џељешца, и у дну овог полуострова уђе у већ обедежени пут, па или пристаје у Груж, или обиђе око брда Лападе и Петке, и упђе у мало дубровачко пристаниште код Плоче.

ГОДИВЊИЦА ХУ1 18