Godišnjica Nikole Čupića

МАПОМЕНМЕ

о

1 Година основања Барске Архијепископије још није тачно одређена. Историци тврде да је још Стефан Војислав покренуо ствар. Непосредни повод, веле, да је била несрећа која је задесила јужно-далматске епископе, путујући морем на црквени сабор у СОпљет, а који се подавише близу отока Хвара (Раша де; Уезсоућ). Али, мислимо, да је на одлуку столице Римске утицала и зебња да се Дукљани не одбију од ње, услијед раскида између Рима и Цариграда, који је баш у оно вријеме (1054) настао.

Први архијепископ Барски, за кога се зна, био је Петар, који доби од папе Александра П. (1061—1078) плашт (Раш) и право да се испред његове особе носи крст. Папино писмо (ертагоја АЛехапа ла) од године 1062. одређује тачно јурисдикцију Барске Архијепископије, наводећи поименце све подређене епископије. За архијепископа Петра вели Фарлатија, да је већ двије године прије тога засио био на пријесто.

Узимајући у обзир, да сву Александровској листини управ износи цијела организација барске цркве — то мислимо, да је Џетар доиста први архијепископ Барски, а да та је поставио још папа Никола П. (1058—1061), а у достојанство да га је увео тек папа Александар П., шиљући му плашт.

Према томе аснована је Барска Артијепископија од папе Николе 11. године 1060. а Е листина находи се у Каман „/Иуггешт застит“, Ењ. УП. с. 17.

а У листини папе Александра П. пише: „топазгегта дподпе бат Габпогши, диат Ставеотит 5706 одаротит