Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАРВАЊЕ

259

више сам; пратили су га двојица младих, здравих и снажних синова. И, кад сви троје изађоше из утакмица као победиоци, одушевљени синови, увенчани маслиновим венцима, подигоше на плећа свога, такође увенчана оца, и пронеше га кроз многобројан народ. Народ их је одушевљено поздрављао, довикујући оцу: „Та ти си се већ довољно наживео Диагоре! Зар се још не мислиш узнети на Олимп;“...

Павзаније прича, да је Грк Тимантес из Клеона, кад под старост није био више кадар да затегне велики лук, којим је обично кушао снагу своју, био толико поражен тиме, да је истога часа припремио ломачу и — изгорео у пламену !

Тако су Грци високо ценили физички развитак!

Оправданост њиховога гледишта у хармонијскоме васпитавању омладине потпуно је потврђена. свима Фактима њихове историје. Својом културом, стари су Грци стекли право да буду уздигнути на прво место у културној историји човечанства; оставили су после себе светле и вечне спомене своје моћи и величине; оставили су имена и дела својих великих јунака и патриота, својих генија, Фплософа, научника и уметника, која ће вазда светлити као. узори и доцнијим покољењима.

Велика љубав и преданост према гимнастичким играма, као и велико одликовање победника у утакмицама, учинили су, да су се појединци посвећивали гимнастици као искључивом гадатку у животу, те су се непрестаним вежбањем и начином живљења, који беху срачунати једино на што веће постижење мускулне снаге, старали да у томе достигну највећи ступањ, оспгуравајући тиме себи "победу у утакмицама, награду и славу. Тако се:

4