Godišnjica Nikole Čupića

298 ФИЗИЧКО ВАСПИТАРАЊЕ

одржавала и унапређивала своју вештачку „немачку народну гимнастику“ и одбацивала шведску, како је баш она отпочела све више прилазити гимнастичким и слободним играма, ускрсавајући своје и преса: ђујући енглеске, дечје и народне игре.

Може се рећи, да је покрет за игре у слоб. ваздуту настао у Немачкој још од 1876. На 8. конгресу немачких гимнастичара тражило се „увођење пгара као потребно за допуњење гимнастике“. Али се почетак остваривања тога покрета може сматрати тек од 1882. када је министар просвете Гослер издао знаменити циркулар о реформама у гимнастици.

Колика је пажња у Немачкој поклоњена овом питању, види се из тога, што на „Лрвом немачком конгресу за дечје и народне игре“ у Берлину, 1894., беху заступљени 15 немачких министарстава и 186 разних других надлештава просветних и културних. На њему су државни министри (у. Во ећег и От. Воззе) изјављивали најтоплије симпатије у корист игара и обећали што је могућно већу државну помоћ. А после два месеца, министар просвете управио је акт на све председнике општина, препоручујући им заузимљивост у потпомагању и остваривању тежња Централнога Одбора, установљеног за тај циљ, а нарочито у припремању паркова и подесних места за игралишта. |

Велики број списа и журнала, посвећених искључиво овоме питању о тимнастичкој реформи и играма, енергично се баве претресањем начина и средстава за његово извођење.

У народним школама учињени су у том погледу већ велики напретци. Многе су вароши развиле живахан играчки живот ученика и ученица народних школа. Покрет за игре учињен је и на вишим,

~

| ~