Godišnjica Nikole Čupića

ПРЕДЛОЗИ ЗА ДЕОБУ ТУРСКЕ 375

ву хришћанскога порекла, али још као деца потурчени. Али је и њихово јунаштво у опадању, нарочито после битке код Беча, у којој је пољски краљ Собјески извојевао за себе бесмртничку славу. Било како му драго, тек се после Бога његовој храбрости и држању има да захвали, што још хришћанска вера у Европи влада и напредује.

Па ипак ништа не сведочи толико о томе, колико је ниско пала и како је данас бедна турска храброст, као њихов садашњи рат против Персијанаца, које су Турци увек до сад презирали, док су их они, за време последњих ратова, већ више пута побеђивали, те изгледа да хоће да им отму све њихове азијске владавине, и све се ово уз то дешава у приликама, у којима су Турци са свих осталих страна на миру, те свеколику своју пилу могу упутити против Персије.

Па кад Персијанци, који важе као рђави ралници како код хришћана тако и код Турака, против последњих односе победе у тренуцима, кад им ови сву своју силу могу насупрот ставити, то онда, јамачно никога неће пзненадити кад кажемо, да на: шем нацрту стоји данас много мање еметања на путу него икад до сад, особито кад се има на уму ведики турски губитак у војним спорим у последњем персијском рату.

Пошто је овако утврдио, како ће лако ићи с уништавањем Турске, писац хоће да приступи ближе нацрту о подели како њене копнене тако и поморске силе између разних владара и држава, који у овоме походу узму удела. Први корак, који у овом правцу има да се учини, јесте сазивање једног конгреса у Регензбург. На овоме конгресу треба да се утврди савез у циљу подјармљења Тур-