Godišnjica Nikole Čupića

398 из ТРОЈЕСЕСТАРСТВА

утврдио и проширио, доградивши му и једно пристаниште за своје убојне лађе. Тако је од Београда створио јак ослонац својим ратним спремама за даље ратовање против Угарске. Турци су га од овда задржали све до 1688. године.

Ове године Београд узеше Аустријанци под јуначким принцем Евђенијем Савојским. Али од њих га је ускоро повратио везир Мустафа Кеприли. Од овда, па до 1717. Турци су Београд задржали.

Исте ове године Београд је издржао другу страшну опсаду принца Евђенија, који се њоме особито прославио. Јер док је он град опсађивао, њему се иза леђа примакне велика турска војска, да Београд ослободи. Њој се Евђеније изненадно окрене, нападне је, разбије и растера, па се онда свом силом обрне граду и отме га. Од тада је остао под Аустријанцима све до београдскога мира од 1739. када је био уступљен Турцима, који га задржаше до 1790. године. Овда Аустријанци под маршалом Лаудоном опет заузеше Београд после страшнога бомбардовања, али га ускоро свиштовским миром (1791) морадоше опет Турцима вратити.

Од тада, па све до 1807. Београд је био турски; од овда па до 1813. српски, а од ове године опет турски до 1867., кад је са осталим градовима у Србији, а путем погодбе, у српске руке прешао. Причало се некад, да је од 1844. до 1847. године у највећој тајности била углављена погодба између Србије и Турске, да ова све српске градове уступи Србима за накнаду од неких шест милијона добрих гроша (5,400.000 динара). Но остварење ове погодбе онда је Аустрија у Цариграду осујетила. При свем том она добра мисао само је била одложена, али не и напуштена; јер у згодније време, ма и нешто доцније, ипак је остварена под владом српског кнеза Михаила Обреновића.

Сада је Београд напредна трговачка варош, која броји до 58.000 становника разне народности и вере, међу којима су Срби у надмоћној већини, Он је осим тога не само престоница Србије, него им | седиште целокупног духоввог живота српског.

) о. Ј м ка Ле + аза та а ВОДА љенај У И а