Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ ТРОЈЕСЕСТАРСТВА 4003

Прозорјв или расвитак јесте оно доба пре зоре, кад се почиње делити ноћ од дана.

") ли (л', зар) невесте (неве) са пастирима (пастири) смернима (смјерниј, Е '), складно ће удесити песме (грла, гласове) и свирке (свирале). ') Милоша (га) анђелски (небесни) ликови (лици, хорови) т.ј. Сретаће кнеза Милоша као анђели. •) зилама (зиљем) усрдности (усрдија, усрђа, срдачности), Зиле долази од турскога зил, што означује оне металне тањире или ђасе (сахане) у турској музици. '0) ће (ћ') најлепше (најљепше) прилевати (припијеват', припијевати) песме (пјесне), '') моме (ми) своме (свом) одбранитељу,

'2), очима ће га свако живо (сватко, сваки) љубавно погледати (љубижати),

'3) којега (којег) оно (но) сваки (свак) и у сну грли, ј као жељом сваки (свак) од века (вјека) свога. = Овим је казано, како је сваки Србин од рођења свога желио, да се у његовом народу роди какви син, који ће га турскога ропства ослободити.

15) мишицо (мишцо, рукој !

Овим се исказује историјска истина, да је кнез - Милош својим одважним устанком обновио у народу успомену на јунаштво Милоша Обилића.

14

16) птици не доликује (пристаје, приличи),

17), шаркога, шаренога перја чудесна красота,

'8) оно (но) се дуга све још диви,

19). која распростире зраке као дијаманат (сјајне дијаманти зрака).

Дијамант је једна врста драгога камена, који се као накит највише цени. Он се због свога сјаја сматра као најлепши драги камен, особито кад се сходно углади.

20), као нам теби, свога (свог', свога, целога) Срп" ства (Србинства) цвете (цвјете),

~

26»