Godišnjica Nikole Čupića

30) из СВОЈИХ УСПОМЕНА

Начелник бејаше Димитрије Исамловић; секретар Коста Цукић; благајник — Васа Грујовић; протоколиста — Милутин Остојић, пч канцелисте: Аркадије Искрић п Јован Јанковић.

Начелник Д. Исаиловић тада је већ био толико слаб у ногама, да у канцеларију није ни долазио, него је, седећи дома, писао неке Речнике за школе, што му се примало као редовни службени рад.

() том човеку ја сам написао неколико речи у мом ЛПоменику знаменитих људи (етр. 184—186).

Исапловић премину 29 маја 1823, у Београду. Његово тело испратиле су до гроба све београдске школе, а Јаков Живановић, Секретар Савета, изговорио му је на опелу врло симпатичну опроштајну беседу.

Секретар Коста Шукић, стварни начелник целе Канцеларије, по повратку из Јевропе с наука, био је прво постављен за професора у Великој Школи (онда се звала Лицеум), па је, са своје велике слободоумности, дигнут с' катедре, од непосредног додира с омладином, и стављен у Попечитељство, под непосредну власт Попечитељеву.

Човек омален, сух, црн, на послу вредан преко сваке мере, у говору с почетка сплетен, а доцније одрешен и чак речит. Стил му је био прилично таман, јер се држао немачке синтаксе, а иначе српеки језик је знао, и трудио се да га све боље проучава и зна.

О Цукићу има више у мом Ломенику (страна 799—802).

Благајник Васа Грујовић, син Михаила Грујовића, једном је био изгубио службу, па је ово сада служио по други пут. То бејаше благ, миран, и у сваком погледу добар човек.