Godišnjica Nikole Čupića

ПРИПРЕМА ЗА ДРЖАВНУ СЛУЖБУ 33 НА он

то му влада пресече благодејање, врати га у отаџбину, и да му звање канцелисте у Попечитељству Просвете.

Тада Остојић, шалећи се, једном рече:

— Море, младићу! Откуд ти западе у ову канцеларију! Овде, болан, долазе сви они што су нешто скривили: ово је дом поправленија !.....

И Милован је редовно ћутао од других, само је са мном, кад и кад, разговарао. Ту смо се ми први пут видели, зближили, и, неколико година, после тога, живели смо као добри пријатељи.

Платон А. Симоновиђ родио се у Сремској Каменици. Пошто је евршио школе, служио у аустриској војсци, и борио се у Италији, отишао је у Русију. Онамо је, у Одеси, у Ришељевском Лицеју, постављен за професора Политичке Јекономије. Ислуживши рок профееорске службе, добио је пензију... Живећи, после, у миру, а осећајући се још у снази, желео је вратити се у свој народ, и бити му од користи. _

Његов рођак, Атанасије Николић, најпре Начелник а доцније Помоћник Попечитеља Унутрашњих Дела, у Београду, изради те српска влада, својим путем, 24 јуна 18251, замоли царску руску владу: да Симоновића пусти у Србију, где би могао бити од вористи школи и просвети у опште.

Та молба буде примљена, и Симоновић дође у Србију. Јануара 1858, изиђе у Београду закон о Главном Инспектору Училишта у Србији, п на то звање постављен би, 22 јануара 18958, Платон А. Симоновић.

2

ГОДИШЊИЦА ХУП