Godišnjica Nikole Čupića

ПРИПРЕМА ЗА ДРЖАВНУ СЛУЖБУ 37

ким језицима старим и новим и, уз то, веома начитан.

Николић је био увртео себи у главу: да расправи Источно Питање, по да ослободи Словене од Немаца !

Да му се наврше те две жеље, готов је био на сваку жртву. Тога ради је био најпре отишао у Русију, и ступио на Университет, у Кијеву. За то време, спремао је план за извршење своје две велике жеље. Чујући да Цар Никола долази у Кијево, Николић изиђе из града на друм, но очекивао је Цара, да му из руке преда свој план. Али га полиција ухвати и затвори. Бибиков Кијевски Губернатор, сазнавши да је Филип из Аустрије родом, пошље га одмах за „границу“ !

Николић, вративши се у своју постојбину, чује да га ту траже у солдате. За то добегне у Србију. Одавде је ишао у Црну Гору, У Атину, и у Цариград; а једном је, усред зкме, враћајући се с такога пута, ударио на Скадар, и, преко Призрена и Рашке, дошао у Србију !

Доцније је постављен за Библиотекара у Попечитељству Просвете. На такав начин, он је био Први Библиотекар Народне Библиотеке. О тога звања отишао је у Државни Савет за Експедитора.

Док је био у овом последњем звању, снађе га, веселника, тешка болест: на један мах помери памећу! Тада сам имао велике муке да га савладам, и најпосле га предам у болницу. Опоравивши се од те тешке и дуге болести, седео је у мене неко“ време. |

Још доцније, при промењеним приликама, отишао је наново у Русију, и добио звање секретара, у Руском Консулетву, у Видину.