Godišnjica Nikole Čupića

ПРИПРЕМА ЗА ДРЖАВНУ СЛУЖБУ 39

Баталака додаде: да ће тај експедитор примати плату, „из уштеђене и уштедити се имајуће плате Начелника џи Секретара“, јер онда оба та звања не бејаху попуњена !

Не прође много после тога, а Попечитељству дође Указ, датиран 15 септембра 1854 ВА 760, " којим се Јован Ристић и поставља на звање за које је представљен.

Тада сам се ја познао с тим човеком и, неколико година после тога, ми смо живели као добри познаници.

У оно време Вукова борба за српски језик и нови правопис била је у највећем јеку. У Србији, где је Вукова реформа била државном влашћу забрањена, у писању је владала пометња. Правопис Мразовићев био се напустио, Вуков се није трпео, а Стејићев нису сви хтели усвојити, па је, тако, излазило готово колико писаца толико и правописа! Тај хаос је био најштетнији у књижицама за основне школе, где би требало да је све доследно и беспрекорно. Пред крај септембра 1854, Школска Комисија поднесе Попечитељству Просвете предлог: које књижице за основне школе треба прештампати, ис каквим исправкама.

"Ристић проучи тај предлог Комисије, склони Попечитеља Баталаку да, нарочито у Српекој Граматичици за основне школе, уђе у неке за примедбе и напомене Комисији.

Писмо Попечитељево с тим напоменама“, које је саставио Ристић, било је написано глатко; у њем се Комисија хвалила за ревност п труд, али

А Од 5 октобра 1854, ПЗЕ 854.