Godišnjica Nikole Čupića

56 · ИЗ СВОЈИХ УСПОМЕНА

вића који је, пи у тим ситним језичким новинама призирао опасност за српску народност, и за православну веру, те у Српским Новинама, броју 64, нападе на реч деловођа бранећи реч деловодитељ.

Тај напад ја одбијем,у истим Новинама, броју 68, под знаком љ (дебели јер). |

Живановић понови напад у «1 оројУ Српскиг Новина.

И ја удвојим одбрану, у броју “3 истих Новина.

Који се од нас двојице борио за боље, не умем казати, тек данас видим да су речи: деловођа, пословођа, књиговођа п обичне и миле, а реч деловодитељ се већ одавно не срета у писању.

Завршетак мога последњег одговора и данас се, после 41 године, може прочитати....

_ _ Почетак године 1853 донео је Србији и страха и надања. У пролеће те године, на један мах, у Цариграду се јави ванредни посланик Цара Николе, Кнез Меншчиков. Међу првим захтевима, које он стави Високој Порти, и које она најбрже изврши, било је то: да се Илија Гарашанин, Кнежев Представник и Попечитељ Иностраних Дела, у Србији, уклони с тога места! У Београду се то захтевање одмах уважило и, 14 марта 1898, Илија Гарашанин би сметнут с Представништва, п упућен у Савет, а на његово место дође Алекса Симић, дотадашњи Попечитељ Унутрашњих Поелова !

Мало по мало, па се јави Лримски рат, са свима својим големим пратњама и последицама...

' Јаков Живановић је своје чланке обично потписивао са две звездице и полумесецом %), Под тим знаком писао је и ову одбрану речи Деловодитељ.