Godišnjica Nikole Čupića

98 ВАСОЈЕВИЋИ. ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Ријеке од којих постаје Рибник јесу: Река, Љепуша, Лоћанска Ријека и Лукавица.

Река извире из Ћаф-Морине она у току свом прикупља речице од Јуника, Ботуше и даље из Јоовца Љепушу, на којој на самом извору раде четири витла воденице. Ова ријека обилази брдо Ћабрат и тече поред вароши с десне стране и одатле у даљем току зове се Рибник.

Лоћанска Ријека извире из пл. Курквале јужно од Дечана, она тече на Лоћане, Црнобрег, Прилеп, Пажар, у коме селу прима јак извор Пажарско Врело и даље тече на Бабај, Рестелицу, Дујаке, Окивјан, Траканић и са западне стране у Рибник увире под Ђаковицом.

Лукавица извире из Шума у Душкају С. 3. од Ђаковице из села Црмљана, Керељана и врела Ждрела, тече на Осек и пољем Пискотом у Рибник, увире с Лоћанском Ријеком испод вароши на једном ушћу.

По овим водама прозвата је и сама ова долина Реком, и важи јој као општи назив.

Ријека Шљепица у Асу, ма да је и она ђаковачка, не припада комском подгорју, извире из Паштрика. .

У ђаковачкој нахији на југу има још једна већа ријека а то је Валибона; она извире из пл. Вранице и Валбоне у Малесији између Проклетије и Богићевице, на средокраћи тече к југу низ Малесију коју дијели на скадарску и ђаковачку, њено је корито јако кршевито и јаког је пада, она пошто прими и Буњу у Малесији из Буњана увире у Дрим близу Везирова Моста и брода Васпаса на тромеђи ђаковачке, призренске и скадарске нахије.

Ова је ријека јака и богата је пастрмком, њене су пастрмке далеко крупније од највећих које сеу