Godišnjica Nikole Čupića

.

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА [0]

позната су ова четири извора од којих су: један у Црном Лугу, један у селу Бањи, један више Пећке Патријаршије и један код Дечана на лијевој обали Бистрице.

Извор у Црном Лугу врло је јак, његова је вода јако врела, он је од Пећи на сјеверу, далеко око два часа пута, на десној обали Дрима, зове се Илиџа.

Други је извор топле воде у селу Бањи, и он је на сјеверу од Џећи далеко око 0—6 часова. Топлота је ове воде толика да се у њој може купати.

Трећи је извор Црна Вода, овај извире под Коштанима на, лијевој обали Пећке Бистрице, за четврт часа више Патријаршије, вода је овога извора црна, студена и питка, она даје и самој Бистрици црну боју и од овог извора за 10 минута ријечно корито попала је црна маовина.

Четврти је извор Киселе Воде, извире у Киејељаку Дечанском, на лијевој обали Бистрице, до монастира под Забелом. Јак је толико да би на њему могла бити воденица с једним каменом.

За ове изворе може се рећи Бог их је дао а људи не виде шта им је Бог дао у њима.

шШ ПОЉА ИЛИ РАВНИЦЕ

Комском подгорју припадају на Тари поље верушко, поља лимском долином, подгоричко поље, скадарско поље, пећско поље и ђаковачка. долина Река.

%