Godišnjica Nikole Čupića

[10 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

по Богићевици, Козјем Рту, Баби, Белајама и Ратко-долу гдје су подигнуте многе стругаре арнаутске. Но поред свега тога дешавају се и хотимичне паљевине шума и пожари, који по кад што захвате читаву планину.

Планинске горе и шума има највише Тароми Дрцком до Колашина, на истоку око прптока лимских, око долина гусињске, плавске, полимске, злоречке и беранске, око горњијех села п око Шекулара; око притока дримеких Руговом на Пећкој Бистрици до Пећи, Дечанском Бистрицом до Дечана, од Богићевице на југу Малесиом до Дрима на западу око извора тариних и Брескута, Кучким Горама до Корита, на југу до Цема — Цијевне и свуда око Проклетије.

Но у опште комске горе иду верижним везом и сретају се се дурмиторским, шарским п копаоничким онако као што се сретају и њихова подгорја, а са ловћенским подгорјем вез планинске горе прекинула је зетска долина. |

~ У комском подгорју по планинама и шумама има доста медведа, читавих јата вукова, читавих чопора дивљијех свиња, читавих крда дивљијех коза, јелена, срна, куница, лисица, видара, јазбаваца, творова, веверица, зечева, ласица (невјестица), мшпева горштака, а кад кад виђа се и рисова но ОВИХ ријетко.

змија има много, њих се може да види највише у клисури Сућеске на Лиму, ну и њих као да дијели по дторје јер ошкрапа, блора и олавора, виђа се само на југу у скадарском језеру, око језера и по Зети. |

Пернате животиње може се слободно рећи да има 45—250 врета, ну од свију њих ловци се нај-