Godišnjica Nikole Čupića

112 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Но овој ковници краља Владислава није само један рудник давао сребро, њих је било више, а да их је било више то тврде називи ријека, поља, брда и планина, као река Рудница у Бјеласици, поље Рудеш у Будимљи, Руда Брда изнад села Краља, Ру дежи у Облом Брду, план. Рудница (рудник Неманића) више Гусиња, Рудопоље код Плава, Мједено Гувно између. Б. Поља и Колатина. И у пећ-. кој нахији Рудиште код Гориочеу подгорју и Студеница на извору Дрима

Но сем ових старих рудишта осјетили- су се мајдани и у новије доба, и то: мајдан угља код Скадра на лијевој обали Кира, због кога се 1872 год. удавио скадарски валија у -Киру. | ___Мајдани осјетили су се пи у ђаковачкој нахији у Асу у селу Ђиновцу, у Реци у селу Вокши и мајдан у селу Фирзи на путу ђаковичком за Скадар.

У Фирзи вади се неко камење, Арбанаси га називљу „Ћућурт“, оно је лако и по боји изгледа као зрела шефтелија, дају га коњима као лије од сипње, и продаје се-на оку > 2 троша.

Предање каже како је била и нека ковница у пећкој нахији у Студеници на главном извору Дрима, гдје и сада откопавањем налазе Арбанаси неких старих новаца. Све то скупа узето казује нам да је комско подгорје ботато металима, и заиста они ће му е водама заједно прибавити ону пажњу и важност коју оно и заедужује.

ОСТАТЦИ СТАРИНА | Остатци су старина историјски и већином су познати нашем народу по њиховој прошлости, ну има и таквих којима је прошлост изглађена и значај у времену потонуо.