Godišnjica Nikole Čupića

111 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

конака. Тако је опустио и манастир у Рашу у скадарском пољу под пл. Маранајем који су хтјели да 06нове католички попови за свој рачун 1868 г. Ну Срби скадарски помоћу турске власти то им забранили.

Разорени су манастири митрополије Будимаљске на Шудикову, манастир на Дољанима више Подгорице, и манастир у скадарској каменици да им се ни темељи не познају.

· Од споменика старијег доба до данас остала је само брезовичка црква, она је храм свете Тројице, подигнута је на лијевој обали Лима. Трудом и подвигом јеромонаха старца Нестора во братијамп же о Христје и потруженијем кнеза Вукмира Стеџанова и Живка Белакова и сврши се ва лето 7079 месеца јунија дана 22. који се натпис види на улазу из препрате у цркву; други више царских двери са годином 7018 и трећи у прозору с десне стране олтара са годином 7000 и сва три при старцу Нестору из чега се види да је црква подигнута раније а претрпата доцније. |

У пећкој нахији остала је црква Будисавачка под Јелењаком, на десној етрани Дрима, и црква бјелопољска за пола часа од Пећи на југ.

У ђаковачкој нахији, сем црквине у Јунику којој још стоје зидови без крова као и једној у Рогови, нема ни једне цркве старога доба која није срушена. Црква ђаковачка не припада староме добу, направљена је више у земљи.

У старине не рачунају се цркве на Андрије

вици, Краљу, Коњу-у и Шекулару које су биле брвнаре по нужди начињене.

Такође у старину не рачунају се цркве у Лијево) Ријеци, на клопоту у Братоножићима, и црква брекутска.