Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОДИМЉЕ, МЕТОХИЈА 145

Православних цркава у Кучима има 14, од којих

је најстарија црква на доњем Медуну, остале су цр-

кве, двије на Горњем Медуну, по једну имају Сје-

нице, Врбица, Биоче, Косор, Убли, Момче, Кржања, Безјово, Ораово, Фундена и Стравча.

У Зетеком пољу до Мораче цркве су: једна у Подгорици, једна у Брањ Никољу, једна у Голупцу, једна у Б. Пољу п једна на Српском, ну 17. вијек бијаше их затворио.

У Скадру и његовој долини до Дримца, Бојане и Језера бијаше само једна црква у Враки; ну заузимањем првога у Скадру рускога консула Сунчекова, српска општина скадарска добила је нову цркву у вароши, а пређе тога Скадрани су ишли у цркву св. Николе преко Бојане на Казину.

Ну како је с црквама била снабдјевена Зета, полимље и подримље, у опште комско подгорје, види се и данас по темељима и грмовим крстовима објележеним. По овим знацима, које народ поштује као светињу своју, може се на горњем Лиму избројати око 2“ црквишта, ну Метохија и зетска долина биле су у томе богатије.

Католичких цркава постање је новијег доба, њих има по једна у Скадру, Баковици и Пећи и по селима у Диношима, Хотима, Кастратима, Селцу, Ораову и на Кођу.

Скадар, Баковица, Пећ, Гусиње, Плав, Берани и Подгорица укупно са селима 1872 г. бројали су 57 џамија, и тада ових имала је највећи број ђаковачка нахија.

У споменике могу да дођу чесме, и то Источник Дечански у Малој Порти. На овом у прво доба била је доведена вода из Борја, за тим са Станкове Чееме из Коштања, ну кад је те водоводе вријеме

3%