Godišnjica Nikole Čupića

~

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 5544

Подримом; мост на Суовари на путу гусињском за Скадар и мост на Малој Ријеци на Биочу између Братоножића и Куча.

Из турског су времена мостови на Дриму Бећиров и Безиров, оба у Малесији на путу призренском за Скадар. Терзиски Мост на Рибнику између Баковице и Швања, мост на Лукавици и Табачки Мост на Рибнику у Ђаковици.

У споменике старијег доба могу. се рачунати и остатци моста Дукљанова на Морачи у подгоричком пољу, од кога стубови (тунбаси) још добро стоје.

Сви остали мостови на Дриму, Лиму, дољњем току Мораче, Киру, Тари и на свима притокама њиховим рачунају се у полусталне и привремене.

На Дриму су од извора његова до ушћа у Бојану свега шест мостова од којих прва два припадају пећкој нахији, а'последњи је у Бушатима под Скадром, прва два привремена су, а последњи је полусталан.

ГРОБЉА Гробља су такође споменици, ну ових је вријеме много покрило, а мало оставило и то по манастирима. По овим има их највише у Џећкој Патријаршији, Дечанима и осталим црквама, ну брижљиво испитивање, прости елучаји и ток времена откриће још много ледених плоча на многим “ЈЕ

стима, па и у овом подгорју. У Дечанима су гробови краља Стевана Дечанског и Јелене — Неде — његове сестре, оба су мермерни, један поред другога, на десној страни цркве подигнути, ну краљев гроб више је дигнут. Кивот св. краља у коме је његово тијело, постављен је пред царским дверима с лијеве стране. Сам ћивот изра-