Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА пе

На Лиму пећина Жољевица више Забрђа у којој је на измаку 17 вијека пострадао народни збјег од топова некога Татаран паше.

Шеремет у полимљу између Мурина и У лотине. одакле се нека знатна Фамилија, разбјегла у свијет. Од заробљене дјеце те Фамилије и потурчене у Пећи јесу Шеремети.

Куштримова пећина у кршу Клину више Трепче. У тој пећини живио је народни јунак Иван Куштрши, кога су Турци у њој ухватили и на Ситној Луци под гомилу метнули (Куштримова гомила).

Побјеник и Крчево на десној страни Лима гдје су полимљани потукли некакве Мацуре (ваљда Мартуре) Арбанасе.

Рајчића До код Пехова између Краља и Коњуа вбог битке попа Катане са Гусињанима и Арбанасима.

По предању потомака и народњем овај је поп Катана објешен од Турака у Пећи, гдје га је по другој сеоби патријарх био поставио за намјесника старјешину — манастирског, и као таквог иЈешко“ себе "оставио.

Мурва на Лиму гдје је прва пушка Леле Малога опаљена на бега Реџепагића.

На Мокри планини прича се да је био чардак Дашин, потомка Петра Шекуларца. На томе мјесту има неких 30 гробова, за које се прича да су Дашиних чобана, које је ту и арбанашки вођа Иван са својом четом.

Даша, кад је у селу чуо за то, пође у потјеру на Арбанасе у друштву с Вуком Љеваком, и стигне их више Велпке на Цикушама и побије, а Ивана стигне испод Велике до Лима и ухвати га на Иванпољу, ишчаши му руке у лактовима и ноге у кољенима, и тако на коњу пушти га да прича Арбанасима,