Godišnjica Nikole Čupića

134 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОПЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Мало Село, 13. Прњавор, 14. Коморача, 12. Салиће, 16. Скић, 17. Л. Метех, 18. Д. Метех, 19. Јара, 9(), Новшиће, 21. Г. Ржаница, и њен заселак Фириште 22. Штит заселак; а с лијеве стране Грнчара, Ључе, Језера и Лима, 28. Забодиште, 24. Грнчар, 22. Вјетерник, 26. Досуђе, 27. Заграђе, 28. Мартиновиће, 29. Брезовице и 830. Пепиће.

Гусиње у вароши има своју запста грозну гла-

вицу, која у ствари не постоји, јер је Гусиње у подбарној равници, али то је мјесто прозвато главица због једне нарочите справе и ваљда јединствене, начињене у овој форми, на коју Гусињани натичу посјечене српеке главе, због којих се и прозвало то мјесто главица. Гусињанин кад донесе посјечену главу кога Србина, најпре је измије од крви, за тим је очешља, усуче јој бркове, па онда је на ту справу натакне, за тим усуче цигару, и ову уметне у уста посјеченој глави, и тада поздравља је са добродошлицом, питајући главу свакога по имену, кога. је таква судба постигла, што није пређе дошла, и у том таквом уживању чине шенлук из пушака, и доносиоцу честитају газилућ.

Овако се поступа са посјеченим главама српских јунака у боју палих у Гусињу, Плаву, Беранима, Б. Пољу, Рожаји, Пећи, Баковици и тд. но тамо нема нарочите справе, већ се за сваку главу одеља колац. Таквих колаца било је једном приликом у Пећи пред конаком Сараја на Медрези једнога дана 23, са 23 главе.

Ну кад није познато име онога од кога је глава, онда је свака глава: Крстова.