Godišnjica Nikole Čupića

149 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

"куле сливају потоци из свију њих у једну ријеку, главу Пећке Бистрице.

Ову долину Бјелуе, око ријечног корита, са источне стране пресрела је, и затворила је, јака клисура котловска као засебну, и. пут пролазећи њоме, прелази ријеку четири пута на мостовима, из које пошто изађе Странама, долази у прво село руговско Кућиште. |

Ну ма да је Бјелуа одсјечена Котловима, опет је она природна цјелина Ругове, и ако је ова у атару плавском и својина Величана.

Од Котлова ријеком до пећких пећина — Испосница — од клисуре до клисуре — има око.пет часова пута, и овај иде лијевом страном ријеке; а то је Руговом.

Ругова је пак права планинска провала која броји 14 села малих, и ни једнога нема које би било без Четинара, — као да су им то свима шљивари или воћњаци.

Од ових су 18 села на лијевој страни Бистрице и уз Алагину Ријеку прибијена уз планине око речица и потока, а само једно је на десној страни Бистрице, и сва су постала од шест тлавнијех села: Кућишта, Старе Ругове или Дрељана, Боге, Кошутана, Дугоњива и Г. Штупеље, а ова су населили Клименти, и то најпређе као чобани из Селца и јужног подгорја комског, и кад су се доселили, били су хришћани, јер су и цркву брвнару себе начињели, која им је била на источној страни села Старе Ругове — Дрељана, више пута, које се мјесто и сада називље Црквиште.

Кад се-из Котлова изађе к Ругови, одмах се појаве, као наставак Котлова, двије високе п јако стрмене стране, десна и лијева. Десна Нећинат обу-