Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 143

чена је разноврсном планинском гором у којој види се и по неки лаз; и та гора пружила се странама дуж цијелог корита Бистрице до Бијелог Потока на дну Средње Горе; а лијева стрмен уз Враћеву гола је до Кућишта, ну и по овој кршној страни види се неколико разбацанијех борова и брестова којих при врху доста се види. Од Кућишта па даље ријеком с те стране опет је Ругова обучена гором све до Волујака, Кукавице и Пакљене више Пећи и Патријаршије.

Са источне стране провалу руговеку затварају Пакљена, Кукавица и Волујак, од којих ушао је уз Бистрицу планински клин дубоко к Ругови, који се свршава на увору Алагине Ријеке, која од својих извора из Мургаша, Суве Планине, Аиле и Цми· љевице чине сјеверну провалу ругове, као побочну, у којој су неколико села њенијех, на старом но напуштеном путу за Пећ.

Руговека су села мала, ливадарски пасељена, и љети имају такав изглед као да су запустјела, а сва Ругова у својих 14 села нема више од 300 до 350 домова, п та су:

1. Аџевиће или Лекаџевиће, ово је село више Старе Ругове, од овог одијељено. клисуром, под самим планинским вијенцем, гдје се сучељавају Јаворци ес Мургашем око извора Руговске Ријеке, на путу беранском. |

2. Боге, ово је село близу Шекулара под плаНином Јаворком.

8. Кућиште, има два мала засеока, Поде и Јошаницу, ово је село на, крајњој коси пл. Враћеве, на увору Јошанице у Бистрицу, гдје се састају путови гусињеки и шекуларски.

„~

Ми