Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 14:

| сл

Због великих снегова обележен је диреком и онај састанак путова на дну Бјелуе. Тако вријеме и мене је једном затекло са оцем “. јануара, и запета ја бих му подлегао, да није био отад са мном, ако су нам чобани велички у помоћ притекли.

Руговци су сада сви Мухамедове вјере, по Фису Климентп, имају пет џамија, и све су брвнаре, па и мунарета; јако се намножавају п радо се жене Српкињама робећи и отимајући девојке, и већ су скоро пола Пећи населили, говоре арбанашки, а скоро сви и српски, без гусала ни једне куће нема, ратоборни су и сточни; но слаби радници, и никоме ништа не дају, а узимају и отимају. |

· Политичка међа за Ругову је добро дошла на штету Величана и Шекулараца, јер је по овој Бјелуа остала на турској страни, а била је својина Величана; тако су и шекуларски Јаворци припали турској и обје су пл. Руговци заузели не питајући за то џикога, а у питању је и десна страна Лима К Беранима.

У Ругови су пет анова, од којих су један у Бјелуји, један у Кућиштима, један у Старој Ругови, један у Јасењу и један у странама дољње Штупеље.

ПЕЋ Цећ је у равници на, излазу Бистрице из тјес-

наца. Варош је с обје стране ријеке између два брда Копривника и Јериња, броји око 83.500 домова са близу 20.000 душа, има 11 џамија с мунарима, 1 без мунара, и цркву католичку. Србима је парохијиска црква Патријаршија. Ови у вароши имају основну школу мушку и женску. Црква српска варошка била је у садањој Табак-мали; она је преобраћена у џамију. У тој џамији и данас стоје два

ГОДИШЊИЦА хУПЛ 10